Onrust in Oekraïne zet Brusselse beurs op verlies

AP
De Brusselse beurs is vandaag met een lichte winst geëindigd. De Bel20-index dikte 0,19 procent aan tot 3.095,66 punten. De aandelenmarkt kon slechts beperkt genieten van beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse economie, waar in april de sterkste banengroei in twee jaar werd opgetekend. De zorgen over het toenemende geweld in Oekraïne zetten een rem op de koersontwikkeling.

De beste prestaties bij de grote aandelen kwamen op naam van de nutsaandelen. Elia, de uitbater van het hoogspanningsnetwerk, werd 2,11 procent meer waard bij een slotkoers van 39,03 euro. Het Franse GDF Suez verdapperde 2,04 procent tot 18,55 euro. Woensdag moest de titel nog meer dan 4 procent achteruit na het knippen van een dividend.

KBC klom 1,48 procent tot 44,56 euro. Het was de derde opeenvolgende winstdag voor de financiële titel. Dat S&P de vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van KBC en veertien andere Europese banken van stabiel naar negatief verlaagde omdat grote spaarders nu mee moeten betalen als een bank over de kop gaat, deerde de beleggers niet.

Op de brede markt viel Option opnieuw op. Voor de vierde opeenvolgende dag steeg de koers van de specialist in draadloze communicatie fors. Nu kwam er liefst 28,68 procent bij om af te sluiten op 0,68 euro. Op 11 april, toen investeerders besloten om het noodlijdende bedrijf met 12 miljoen euro vers geld ter hulp te schieten, bedroeg de notering nog maar 0,29 euro.

ABO volgde met een winst van 21,95 procent en een slotkoers van 0,20 euro. De milieugroep, die de beursnotering van het voormalige Thenergo overnam, gaat zijn aandeelhouders voorstellen om 250 aandelen om te ruilen voor één nieuwe titel. Dat moet de procentuele schommelingen in het aandeel beter opvangen.

Bij de verliezers stond Umicore op kop met een malus van 2,86 procent bij een slotkoers van 34,32 euro. Dat kwam deels door het knippen van het slotdividend van 0,50 euro bruto, nadat er in september al een interimdividend van eveneens 0,50 euro werd betaald. Voorts reageerden de investeerders negatief op de verlaging van het koersdoel van 40 euro naar 36 euro door Rabobank. Het bedrijf ondervindt druk in zijn recyclageactiviteiten.

De koers van Delhaize gleed 1,94 procent weg tot 52,50 euro. Volgende week maakt het concern zijn resultaten over het eerste kwartaal van 2014 bekend.

Op de brede markt zakte Van de Velde 1,17 procent tot 37,86 euro. Dit kwam door het knippen van een dividendcoupon van 2,15 euro bruto, waardoor een goede prestatie werd gemaskeerd. Het lingeriebedrijf maakte bekend dat de zwemcollectie erg goed verkoopt en dat het optimistisch is voor de komende maanden.