Ongebruikelijk: Federal Reserve gaat zichzelf onderzoeken

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve.
REUTERS Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve.
De Federal Reserve gaat in 2019 onderzoeken of het nodig is om zijn middelen en doelstellingen wat te herzien. Ook wil de Amerikaanse koepel van centrale banken via speciale bijeenkomsten met belanghebbenden uitvinden of het zijn monetaire beleid wel op de juiste manier communiceert met de financiële markten.

Het gaat om een ongebruikelijke aankondiging. Kenners vermoeden dat Fed-baas Jerome Powell via deze weg wil proberen de Fed transparanter te maken en zo vrij te houden van politieke inmenging. Powell krijgt de laatste tijd veel kritiek over zich heen van president Donald Trump. Die is het niet eens met het Fed-beleid om de rente geleidelijk op te voeren. Voorheen was het gebruikelijk dat een president zich niet bemoeide met besluiten van de Fed.

Volgens Powell is het nu “een goed moment om een balans op te maken”. Hij merkt op dat de Amerikaanse inflatie en werkgelegenheid momenteel dichtbij de door de Fed gewenste niveaus zitten. De Fed mikt bijvoorbeeld al jaren op een inflatie van ongeveer twee procent. Op de te houden bijeenkomsten zal ook dat mandaat waarschijnlijk onder de loep worden genomen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maximus Royalstar

  Ongebruikelijk?We hebben door hun manipulatie na de crisis van 2008 alleen extra tijd gekregen om uiteindelijk met een veel groter probleem te zitten.De federal reserve,ECB,IMF,etc..hebben allemaal dezelfde strategie toegepast en niet toevallig worden de topmannen van deze organisaties niet democratisch verkozen.Volgens mij proberen ze al de schade te beperken tegen dat de bel barst en de vingers in hun richting gaan gestoken worden.

 • Lisette Theunis

  De banken gaan zichzelf onderzoeken of ze goed bezig zijn ? Hou dan je zakken maar goed dicht !

 • annie dupont

  wedden dat trump zich gaat moeien ?

 • pol van de velde

  Ze gaan zelf onderzoeken of ze de miljoenen kunnen blijven verdienen die ze nu verdienen, kwestie van niet weer verbrand te zijn als de éérste Italiaanse bank omver valt en een domino-effect veroorzaakt in de financiële wereld die erger zal zijn dan in 2008.