Onderzoekers Universiteit Antwerpen: “Wie werkloos is, blijft in de kou”

BELGA
In de voorbije 25 jaar is in ons land een pro-arm beleid gevoerd, maar de inspanningen blijven onvoldoende. Dat besluiten onderzoekers van de Universiteit Antwerpen in het jaarboek ‘Armoede en Sociale Uitsluiting’. "Bij de regering Michel zien we zelfs een lichte trendbreuk in dat pro-arm beleid, met maatregelen die vooral voordelig zijn voor de hogere middenklasse. Wie werkloos is, blijft in de kou.”

Een simulatie van de voorbije 25 jaar heeft aangetoond dat de beleidsoriëntatie eerder pro-arm is geweest. "Ten opzichte van het systeem van belastingen en uitkeringen in 1998 is het systeem van 2018 meer herverdelend", besluiten de onderzoekers. "Het is genereuzer voor gezinnen aan de onderkant dan voor gezinnen aan de bovenkant van de inkomensverdeling.”

Bij de regering Michel noteren de onderzoekers echter een lichte trendbreuk. "Maatregelen zoals de afschaffing van het 30 procent-tarief in de personenbelasting en de toename van de forfaitaire aftrek van beroepskosten zijn vooral voordelig voor de hogere middenklasse. Ook het verhogen van accijnzen en het terug optrekken van het btw-tarief van elektriciteit naar 21 procent heeft relatief het grootste negatief effect op de onderkant van de inkomensverdeling."

“Belofte blijft dode letter”
En hoewel de huidige regering ook inspanningen doet die de onderklasse ten goede komen, zijn die volgens het onderzoek onvoldoende: zo goed als alle minimumuitkeringen blijven onder de armoederisicogrens en de budgetten die nodig zijn voor adequate sociale participatie. "De federale regering beloofde de uitkeringen op te trekken tot die grens, maar die belofte blijft dode letter", zegt Jill Coene van de UA.

De regering focust op activering, maar het mantra "jobs, jobs, jobs" lijkt vooral te focussen op wie al werk heeft, met projecten rond bijklussen en flexi-jobs. "Wie werkloos is, blijft in de kou", besluiten de auteurs.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Vermote

  Wie wil werken vindt werk, wel dat is de grootste leugen. Ben 58 jaar inmiddels en ik solliciteer me te pletter, maar niet een kansje valt er uit de lucht. Er zijn genoeg jobs zegt men dan, blijkbaar niet voor oudere Vlamingen.

 • Nathalie Dierickx

  Het is niet simpel om soms werk te vinden. En als je dan een opleiding wil doen via de VDAB in een knelpunt beroep zelfs mag je soms niet starten aan de opleiding omdat u huidige attesten van de schooltijd als kind te laag zijn. Er zijn mensen die willen vooruit komen maar ge moet de kans krijgen om u te bewijzen ook.

 • Louis Smeekens

  Allez, de vdab komt weer in beeld bij zo'n berichten. Ik heb veel te danken aan de vdab. Door hen heb ik door hun goeie opleidingen werk gevonden, mijn eigen woning 100% zelf gebouwd, door bijstuderen en heb nu een goed betaalde en superleuke job. Vdab kan je helpen, maar je moet ook zelf vooruit willen. Thanks vdab team.

 • Walter Wouters

  De elektriciteitstarieven voor de laagste leeflonen en pensioenen naar 6% terugbrengen.

 • Dieder De Brende

  Ik ben werkloos na invaliditeit, erkend chronische pijnpatiënt. Nu reeds 54jaar en werk vanaf mijn 13jaar. Sinds ongeval van 15j geleden in het sukkelstraatje. Geen Secundair diploma en dus voor niemand goed om te mogen komen werken... slechts een +800 euro stempelvergoeding.. Ik wil direct wisselen hoor..