Ondernemingsrechtbank wijst vraag voor aanstelling voorlopige bewindvoerders bij FNG af

De oprichters van FNG (Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes) hebben inmiddels een stap opzij gezet.
Marco Mertens De oprichters van FNG (Manu Bracke, Dieter Penninckx en Anja Maes) hebben inmiddels een stap opzij gezet.
De ondernemingsrechtbank van Mechelen heeft beslist geen voorlopige bewindvoerders aan te stellen bij modegroep FNG. Twee vakbonden en één werknemer hadden dat geëist maar intussen werd voormalig VRT-topman Paul Lembrechts aangesteld als CEO ad interim en zetten de oprichters een stap opzij. De rechtbank meent dat niet aan de vereiste voorwaarden werd voldaan om een aanstelling van een andere bewindvoerder uit te spreken.

De vakbonden bij FNG vragen al enkele weken dat het gerecht de modegroep van naderbij zou bekijken. De firma heeft verschillende constructies en deals in Zwitserland, Luxemburg en Azië opgezet, en ook beurswaakhond FSMA vraagt opheldering. De vakbonden en één werknemer vroegen de rechtbank om voorlopige bewindvoerders aan te stellen. Die vraag werd door de rechtbank afgewezen. De vraag van de vakbonden werd onontvankelijk verklaard en de vraag van de werknemer werd ongegrond verklaard omdat niet aan de voorwaarden werd voldaan om een voorlopige bewindvoerder aan te stellen. 

Vorige week woensdag besliste de Mechelse ondernemingsrechtbank dat drie vennootschappen van FNG - Brantano, FNG International en Market Retail Belgium - beschermd worden tegen schuldeisers tot 5 oktober. Tegen 4 september moet een reorganisatieplan op tafel liggen, waarover op 29 september zal gestemd worden in een bijzondere zitting.

In een reactie bevestigt FNG dat de rechtbank het verzoek tot aanstelling van een voorlopige bewindvoerder heeft afgewezen. 

Onderzoek naar de drie oprichters 

Inmiddels voert het Antwerpse gerecht een onderzoek naar de drie oprichters van de FNG-groep op aangeven van beurswaakhond FSMA. Dat onderzoek zou geen invloed hebben op FNG aangezien de drie een stap opzij hebben gezet en geen deel meer uitmaken van het bedrijf.

In een reactie bevestigt FNG dat de rechtbank het verzoek tot aanstelling van een voorlopige bewindvoerder heeft afgewezen. “De nieuwe directieraad werkt ondertussen verder aan een globale oplossing voor de FNG-groep, in het belang van alle stakeholders”, aldus het bedrijf nog.

De christelijke vakbond ACV Puls neemt akte van de uitspraak, en wijst er op dat het verzoek werd ingediend voordat de drie oprichters zich terugtrokken uit het bedrijf. Dat er vandaag een nieuw directiecomité aan het roer staat van de modegroep is volgens ACV Puls mee het gevolg van het juridisch initiatief van de vakbond. 

Lees ook:

FNG-vakbonden: “Praatjes vullen geen gaatjes, we willen oplossingen of sociale vrede komt in gevaar”

Voormalig VRT-topman Paul Lembrechts moet moederbedrijf Brantano redden van ondergang

Gooit Vlaamse overheid geld in bodemloze put? Moederbedrijf Brantano hoopt op hulp van belastingbetaler (+)