Samen ondernemen

Gesponsorde inhoud

Ondernemen met ballen: 6 tips van Wim Ballieu

Zijn missie voor Balls & Glory is duidelijk: Wim Ballieu wil de spirit en de boerderij van zijn ‘metje’ naar de stadsjungle brengen. Met eerlijke Belgische kost in een concept waarin gastvrijheid voorop staat. Een concept dat duidelijk aanslaat, want er blijven maar vestigingen bij komen en er zijn zelfs internationale ambities. Is dat iets waar jij ook van droomt? Of wil je een eigen zaak starten, maar twijfel je nog? Doe dan je voordeel met deze 6 tips van de man die van de ambachtelijke gehaktbal een hip product maakte.

1. Laat je goed omringen. Spreek je netwerk aan en zoek mensen die complementair zijn aan wat jij doet. Besef dat je het niet alleen kan. Zoek uit wat jij minder goed of niet kan en ga voor die onderwerpen te rade bij mensen die er wel verstand van hebben. Voor Balls & Glory heb ik daarom een soort adviesraad met stuk voor stuk helden in hun eigen domein. Ik kan met mijn ideeën, twijfels of problemen altijd bij hen terecht en zij zullen mij eerlijk advies geven vanuit hun standpunt. Op basis van hun tips kan ik dan de juiste beslissingen nemen.

2. Wees open en transparant, ook over je problemen. Ik kon me vroeger echt storen aan de typische goednieuwsshows die mensen houden op netwerkevenementen. Het geraakt afgezaagd en is gewoon niet oprecht. Als ondernemer werd ik er alleen maar onzekerder door. Ik ging twijfelen aan mezelf en mijn concept. Als je met andere ondernemers open en eerlijk over je vragen en problemen kan praten, dan merk je al snel dat iedereen wel twijfels heeft. Je voelt je niet meer alleen en je kan nog iets opsteken van elkaars verhaal.

3. Durf fouten te maken. Ondernemen is geen exacte wetenschap. Het is een proces van vallen en opstaan. Iedereen maakt fouten en dat is maar goed ook. Ik heb zelf ook veel fouten gemaakt, maar ik zou ze zo opnieuw maken. Want uit elke fout hebben we iets geleerd, hebben we iets aangepast in ons concept en zijn we gegroeid. Het hoort erbij als je onderneemt. Sommige dingen gaan heel vlot en soms knal je keihard tegen de muur. Dat maakt het ook net zo spannend.

4. Overschat groei niet. Mensen denken dat als ze een zaak starten, ze zo snel mogelijk zo groot mogelijk moeten worden. Maar dat is niet voor iedereen de juiste weg. Soms heb ik bijvoorbeeld het gevoel dat wij met Balls & Glory te snel gegroeid zijn. Je moet echt voor jezelf uitmaken of je wel wil groeien met je zaak en hoe groot je wil worden. Wanneer is het rendabel? Welke consequenties zal dat hebben voor jouw positie en functie in het bedrijf? Ben jij als persoon gemaakt om te groeien met je onderneming? En is jouw concept wel gemaakt om te groeien of uit te breiden? Allemaal belangrijke vragen waar je best bij stilstaat voor het je overvalt.

5. Blijf naïef. Hoe jouw verhaal ook verloopt, verlies nooit je naïviteit. Je moet als ondernemer kunnen blijven dromen. Je kan een droom overanalyseren of kapot rationaliseren en dan komt er niets van in huis. Heb je een droom? Ga er dan gewoon voor!

6. Ga voor win-winsamenwerkingen. Wij werken heel vaak samen met lokale helden en andere ‘makers’ met wie we dezelfde filosofie delen. Maar dat wil niet zeggen dat elke samenwerking een goeie samenwerking is. Het moet altijd voor alle partijen iets opleveren, anders stop je er beter mee. Pas als je er allebei iets uit wint, kan 1+1 niet 3, maar zelfs 4 of 5 worden. Pas dan ontstaan er mooie verhalen. Het loont dus altijd de moeite om gelijkgestemde ondernemers te zoeken.

Samenwerking maakt sterker. Wil jij ook gelijkgestemde ondernemers ontmoeten om samen iets moois te creëren, van elkaar te leren en elkaar te inspireren? Je vindt ze met KBC Vindr, de eerste online matchmaker voor ondernemers. Het algoritme analyseert ondernemersprofielen en matcht je zo met gelijkgestemden die je anders niet zou ontmoeten. Om deel te nemen hoef je geen KBC-klant te zijn. Ben jij een ondernemer? Registreer je dan nu op kbcvindr.be.

Medialaan/DPPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.