Ondernemen kampt met imagoprobleem

THINKSTOCK
De aandacht voor ondernemerschap op de Vlaamse televisiejournaals is beperkt. Dat blijkt uit een studie van de onderzoekster Tine Holvoet van de Vlerick Business School, zo meldt De Tijd vandaag.

Holvoet onderzocht de berichtgeving rond ondernemerschap in de zevenuurjournaals van VRT en VTM van januari 2003 tot maart 2014. Zo'n studie gebeurde nooit eerder in Vlaanderen. Een opmerkelijke vaststelling: in de korte omschrijvingen van de 159.694 nieuwsitems in een databank van Steunpunt Media doken de trefwoorden "ondernemer", "onderneming" en hun afgeleiden amper 191 keer op. Dat is 1,2 keer op 1.000.

Een uitbreiding met zoektermen als "kmo", "bedrijf" en "zelfstandige" levert nauwelijks extra vermeldingen op. De beeldvorming is ook eenzijdig. Zo waren er zelfs meer items over ondernemerschap en criminaliteit dan over innovatie en creatieve ideeën.

Dat ondernemen in Vlaanderen met een imagoprobleem kampt, blijkt ook uit de jongste Global Entrepreneurship Monitor. Slechts iets meer dan de helft van de Vlamingen vindt dat succesvolle ondernemers een goed aanzien genieten. Alleen Japan scoort nog lager.