Oliebranche ook op Wall Street weer onder druk

AP
De Amerikaanse effectenbeurzen hebben maandag een stap teruggezet. Net als eerder op de dag in Europa lieten beleggers gas los na slechter dan verwachte economische cijfers uit Duitsland, Japan en China, en onder invloed van de hard dalende olieprijzen.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent lager op 17.852,48 punten. De bredere S&P 500 moest 0,7 procent inleveren en eindigde op 2.060,31 punten De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,8 procent tot 4.740,69 punten.

McDonald's was de sterkste daler onder de dertig hoofdfondsen in New York. Het hamburgerconcern kwam met teleurstellende verkoopcijfers over de maand november en waarschuwde dat de afkalvende omzet in het vierde kwartaal de marges onder druk zal zetten. Het aandeel daalde 3,8 procent.

Ook Chevron en ExxonMobil behoorden tot de sterkste dalers in de Dow. De oliemaatschappijen werden respectievelijk 3,7 en 2,3 procent minder waard. De kleinere branchegenoot ConocoPhillips leverde 4,2 procent in.

Amerikaanse olie werd 4,3 procent goedkoper en kostte 62,97 dollar per vat. De prijs van Brentolie daalde met eveneens 4,3 procent tot 66,13 dollar per vat. De vrije val van de olieprijzen kreeg daarmee een vervolg, nadat vrijdag al de laagste prijsniveaus in meer dan vijf jaar waren bereikt.

De euro was aan het einde van de handel op Wall Street 1,2310 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten eerder op de dag stond de eenheidsmunt nog op 1,2295 dollar.