OESO: “Wereldeconomie zal nog jaren onder coronacrisis lijden”

Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO.
AFP Angel Gurria, de secretaris-generaal van de OESO.
“De wereldeconomie gaat nog jarenlang lijden onder de coronacrisis en het is onrealstisch te denken dat er een snelle heropleving komt.” Dat heeft Angel Gurria, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), vandaag gezegd in een interview met de BBC.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Begin maart voorspelde de OESO in zijn laatste vooruitzichten nog dat de groei van de wereldeconomie bij een lange en ernstige uitbraak van het coronavirus beperkt zou blijven tot 1,4 procent dit jaar. Dat scenario lijkt Gurria nu al veel te optimistisch. 

"Zelfs als er geen internationale recessie komt, krijgen we in veel economieën een nulgroei of een negatieve groei", zegt Gurria. "En dat zal dus meer tijd vragen om herop te starten.” De OESO-topman meent dat de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt ertoe leiden dat de economische schok vandaag al zwaarder is dan die na 9/11 of de financiële crisis van 2008.

Zaterdag al had Gurria opgeroepen tot een "gecoördineerde aanpak op internationaal niveau". "Het gaat om de derde en grootste economische, financiële en sociale shock van de 21ste eeuw", aldus Gurria. "Er is een wereldwijde inspanning nodig -vergelijkbaar met een combinatie van het Marshallplan en de New Deal- om een langere recessie te vermijden.”

Lees ook: “Nog acht weken”, zegt De Block. Maar wanneer komt de piek? (+)
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elise Van Damme

  Zolang 'Hun Elite-systeem' overeind blijft wel ja! Dan gaan we het zeker nog jaren voelen. Nog meer armoede dan er al was. Neen, dit is het moment om economische groei tot in de hemel en mensen-uitbuiting in lage loonlanden aan banden te leggen. Een eerlijker en humaan-gerichte maatschappij zonder kapitalistische dollartekens in hun ogen, zou een verademing zijn voor mens,milieu,dier en planeet.

 • Bert De Bruin

  Bedrijven hebben in belastingparadijzen meer miljarden staan dan dat die coronacrisis bijelkaar kost. De oplossing ligt dus voor het oprapen.

 • Maria Arens

  Hoog tijd dat we es inzien dat economie niet werkt. Een andere levensmanier moet er komen. Niets dan oorlog en miserie door economie. WEG ERMEE.

 • Marco Maerten

  Basic leven,nooit overconsumeren is veel beter voor de gezinsbegroting en in tijden als deze kan je deze soort klappen moeiteloos opvangen.Zo leef ik al 49 jaar.Het is zoals Raf Peeters het zegt,een beetje bescheiden leven..Het is trouwens nooit erg om zo een flinke reserve op te bouwen voor in situaties als nu,want er komen er nog.

 • lieve vanderstraeten

  Begin dan al met de helft van uw pree in te leveren. Wij de gewone man in de straat zullen de dupe zijn!