OESO trekt aan alarmbel: “Overheden moeten meer doen om middenklasse te steunen”

Getty Images/Vetta
Overheden moeten meer doen om de middenklasse te steunen, zegt de OESO, de Organisatie van de belangrijkste industrielanden, vandaag in een rapport. Aanleiding is het feit dat de middenklasse steeds meer onder druk komt te staan. Hun inkomsten stijgen nog amper, terwijl de kosten -in het bijzonder voor huisvesting en onderwijs- wel fors zijn gestegen. Deze evolutie gaat op voor de meeste OESO-landen, klinkt het. Ook België maakt deel uit van de OESO.

Vooral de jongere generaties hebben het alsmaar moeilijker om aan te sluiten bij de middenklasse - dat is het deel van de bevolking van wie het inkomen tussen de 75 procent en 200 procent van het mediaaninkomen ligt. Terwijl bij de generatie van de babyboomers op hun twintigste nog bijna 70 procent deel uitmaakte van de middenklasse, is dat voor de jongeren vandaag (generatie Y) slechts 60 procent.

Ook het economische gewicht van de middenklasse taant. Met uitzondering van enkele landen is het middenklasse-inkomen vandaag amper hoger dan tien jaar geleden, staat in het rapport. De hoogste inkomens stijgen een pak sneller. 

Daartegenover staat dat de kosten sneller zijn gestegen dan de inflatie. In het bijzonder de kost voor huisvesting, waar traditioneel het grootste deel van het inkomen van een middenklasser naartoe gaat. In de jaren 1990 ging nog ongeveer een vierde van het besteedbaar inkomen hieraan, nu is dat al een derde. De voorbije twintig jaar steeg de prijs om te wonen drie keer sneller dan het mediaaninkomen van de gezinnen.

Meer dan één op vijf van de middenklassegezinnen moet meer uitgeven dan er binnenkomt. Ook de jobperspectieven worden alsmaar onzekerder: één werknemer op zes ziet zijn baan bedreigd door automatisering. Steeds meer middenklassers hebben een tijdelijke of precaire job.

"De overheden moeten luisteren naar de bezorgdheden van de burgers, maar ook de levensstandaard van de middenklasse beschermen en verbeteren. Dit zal leiden tot meer economische groei en een meer solidair sociaal weefsel creëren", luidt het in het OESO-rapport. 

De organisatie pleit voor een "globaal actieplan", waarbij er meer aandacht moet gaan naar kwalitatieve publieke diensten en naar een goede sociale bescherming. Ook betaalbaar wonen moet meer aandacht krijgen, met gerichte subsidies, financiële steun bij leningen en fiscale stimuli. Door de problemen op de arbeidsmarkt moeten er meer investeringen zijn in vorming, sociale bescherming en CAO's. De fiscale druk zou moeten verschuiven van arbeid naar kapitaal, en naar inkomsten uit vastgoed en erfenissen. Inkomstenbelastingen moeten progressiever en eerlijker.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Leefloon is geen gelijk gestelde periode, Willy De Vidts. Dat zijn alleen ziekte, werkloosheid als je recht hebt op werkloosheidsuitkeringen en bepaalde vormen van verlof.

 • avelino garcia

  Er is maar één probleem in Belgie en bij uitbreiding de hele EU, de politiek is totaal ongeschikt en onbekwaam om de lat gelijk te leggen voor iedereen wat belastingen betreft, één voorbeeld; een éénmanszaak betaalt meer dan 50% belastingen en een cvba eenmans vennootschap 35% belastingen en die politieke sjoemelaars houden daar koppig aan vast stem die losers weg op 26 mei.

 • dev verslegers

  Oorzaak hiervan is simpel, het bestaan van de EU. De ECB is nu al jaren geld aan het bijdrukken (inflatie). Wij kunnen daar als land niks aan veranderen omdat wij onszelf hebben overgeleverd aan de EU, de EU controleert het geld en bijgevolg kun je hier gewoon op uw kin kloppen. Dit gaat overigens nog jaren doorgaan todat ofwel alle EU landen meer gelijk zijn, of de mensen wakker worden en de EU uiteenvalt. Ondertussen kun je gerust verder klagen, daar liggen ze in brussel niet wakker van.

 • Rony De Sutter

  Steunen ?? Laat ze al eens beginnen om 'de middenklasse' wat minder uit te melken. Want zoals recent gezien op TV : de middenklasse betaalt de hoofdmoot van 's lands uitgaven én krijgt de zwaarste klappen (logica : de 'have-nots' euh have nothing, de (super)rijken kennen Monaco, Liechtenstein, Panama, Cyprus (?), Bahama's, en nog zovele andere pretparken op deze aardkloot. Schande, dat wel.)

 • Willy De Vidts

  Haal de gelijkgestelde periodes zoals leefloon uit de pensioenwetgeving. Iemand die altijd op leefloon stond, moet op de pensioenleeftijd verder leefloon krijgen en dus geen pensioen dat door de werkenden en voor de werkenden opgespaard werd. En stop ook het pensioensupplement dat cadeau gedaan wordt aan de buitenlandse gepensioneerden met een klein pensioen die in België komen wonen.