Oekraïne dreigt gastoevoer naar Europa te beperken

UNKNOWN

De Oekraïense gasmaatschappij Naftogaz heeft ermee gedreigd de gastoevoer naar Europa te verminderen als de Russische gasgigant Gazprom de toevoer naar Oekraïne blijft beperken. "Naftogaz kan de ononderbroken toevoer van gas naar Europa enkel verzekeren als daardoor de toevoer in Oekraïne niet in het gedrang komt."

"In het geval Gazprom de technische akkoorden tussen beide landen brutaal blijft schenden door de gastoevoer uit Centraal-Azië naar Oekraïne te beperken, behoudt Naftogaz zich het recht voor maatregelen te nemen om zijn klanten te beschermen."

"Geen probleem"
Eerder op de dag kondigde Gazprom aan dat het zijn toevoer naar Oekraïne met een extra 25 procent verlaagt omdat er geen vooruitgang geboekt wordt in de gesprekken over het gasconflict tussen Moskou en Kiev. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Volodymyr Ogryzko, op bezoek in Warschau, liet daarop meteen weten dat de toevoer naar Europa wel normaal zal blijven verlopen.

De toekomstige Russische president Dimitri Medvedev heeft de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko gebeld om hem aan te manen de gasschuld af te lossen. Medvedev is voorzitter van de raad van toezicht bij het Russische energiebedrijf Gazprom.

Spoedvergadering
De Europese Commissie belegt een spoedvergadering om de gevolgen van de nieuwe ruzie tussen Rusland en Oekraïne te bespreken. Op 11 maart komt de zogenaamde 'gas coördination group' bijeen in Brussel.

"De Europese Unie meent dat Gazprom in het verleden blijk heeft gegeven van zijn engagement om een betrouwbare gasleverancier te zijn, net zoals Oekraïne een gelijkaardige rol speelde als transitland. De EU hecht hier enorm veel belang aan en vraagt beide partijen om elke mogelijke inspanning te leveren om een snelle en duurzame oplossing te vinden", zo stellen de Commissie en het Sloveense EU-voorzitterschap in een persmededeling. (belga/gb)