Nu brexit een feit is: Kaaimaneilanden op zwarte lijst belastingparadijzen

George Town, de hoodstad van de Kaaimaneilanden.
© Sergio J. Pitamitz/Corbis George Town, de hoodstad van de Kaaimaneilanden.
De EU-ministers van Financiën hebben de Kaaimaneilanden op de zwarte lijst van belastingparadijzen gezet. De drie eilanden in de Caraïbische Zee zijn een Brits overzees gebied. Het besluit komt nog geen drie weken na de brexit. 

Tot eind dit jaar geldt een transitieperiode waarin de Britten wel de EU-regels volgen maar ze geen stemrecht meer hebben. Ook Palau, Panama en de Seychellen werden aan de EU-lijst toegevoegd.

Op de zwarte lijst, die in december 2017 voor het eerst werd opgesteld, staan alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. Het gaat om landen en regio's waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking. De andere die al op de zwarte lijst stonden zijn Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Samoa.

Van de landen wordt verwacht dat ze hun fiscale wetgeving aanpassen aan Europese eisen om risico's als belastingontwijking en oneerlijke fiscale concurrentie aan te pakken.

Lees ook: Paradise Papers: “Minstens 4 lidstaten op zwarte lijst belastingparadijzen als Europa eigen criteria zou toepassen”
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christian Alex

  Opmerkelijk hoe de fiscale hel de fiscale paradijzen bestrijdt en dan nog op sympathie kan rekenen van sommigen. Ook de verwelkoming van honderdduizenden vluchtelingen die hopen geld kosten en de demonisering van mensen die met geld wegvluchten is een opmerkelijk gegeven.

 • oswald billiet

  Wat had je gedacht? Dit tot grote vreugde van la haute finance in dit land die eigenlijk nooit wordt verontrust. Maar ook de Engelse banken zelf zullen interessant worden om er zwarte of andere rekeningen te openen en heel zeker wanneer zij zullen afwijken van de zero interest De city zal machtiger worden dan ooit.

 • JEAN-PIERRE RIBOT

  Niet alleen de Cayman eilanden zijn een fiscaal paradijs, maar Londen City zelf is dat, voor de hele grote fortuinen.

 • ingrid grieten

  Denkt de EU nu werkelijk dat die landen en regio's er wakker van zullen liggen dat ze op een zwarte lijst staan? Droom verder EU.

 • Kees Huls

  En Jersey en Guernsey, de Kanaaleilanden? Privébezit van de Britse Kroon. Gekend als belastingparadijzen.