Novartis schikt rechtszaak voor 642 miljoen dollar

REUTERS
Het Zwitserse farmaciebedrijf Novartis gaat akkoord met een schikking van 642 miljoen dollar (570 miljoen euro) in een rechtszaak in de Verenigde Staten. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Het bedrijf werd onder andere beschuldigd van betaling van smeergeld aan artsen.

Een deel van de regeling had betrekking op het gebruik van het bedrijf van drie stichtingen om betalingen van patiënten te stallen die het multiple sclerose-geneesmiddel Gilenya en nierkanker-medicijn Afinitor afnamen. Een ander deel van de schikking was gericht op het omkopen van artsen om medicijnen van het bedrijf voor te schrijven.

Novartis heeft volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie jarenlang geprobeerd om artsen met allerlei beloningen te overhalen om meer medicijnen van het bedrijf voor te schrijven. Artsen werden bijvoorbeeld riant betaald voor spreekbeurten waarin geneesmiddelen van het bedrijf werden aangeprezen. Het bedrijf gaf daar volgens Justitie honderden miljoenen dollars aan uit.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Van der Hoydowch

    FARMA bedrijven kopen al jaren geneesheren om ,opdat ze hun medicijnen zouden voorschrijven. Moet internationaal verboden worden. Waarom doet de orde van geneesheren hier geen tegenwerk.