Noorwegen wil pensioenfonds van 1.000 miljard (!) uit olie- en gasindustrie trekken

Een booreiland van Statoil ASA, in de Barentszee ten noorden van Noorwegen.
Bloomberg via Getty Images Een booreiland van Statoil ASA, in de Barentszee ten noorden van Noorwegen.
Het Noorse pensioenfonds, het grootste fonds ter wereld, wil af van investeringen in fossiele brandstoffen. Het fonds wil zich zo “beschermen tegen een permanente daling van de olie- en gasprijzen”.

De Noorse Centrale Bank kondigt de beslissing aan in een brief aan het ministerie van Financiën. De bank waarschuwt dat het fonds Noorwegen te afhankelijkheid maakt van olie en gas. Om de Noorse welvaart te beschermen kunnen de aandelen beter afgestoten worden, klinkt het.

De Bank benadrukt in de brief dat de beslissing "puur gebaseerd is op financiële argumenten en analyses van de blootstelling van de hele Noorse overheid aan olie- en gas". Noorwegen is via het staatsbedrijf Statoil immers al blootgesteld aan mogelijke prijsdalingen, klinkt het, en dus kan het fonds de investeringen in bedrijven als Shell, ExxonMobil en BP beter afstoten.

Mijlpaal

Toch is de beslissing een belangrijk signaal voor de financiële markten, alleen al door de grootte van het fonds. Het Noorse pensioenfonds beheert bijna 1.000 miljard dollar en is daarmee het grootste ter wereld.

De klimaatbeweging 350.org spreekt van een nieuwe "spijker in de doodskist van fossiele brandstoffen" en een "echte mijlpaal" voor de divestment-beweging.

"Dit is ontzettend – even ontzettend als het moment waarop de Rockefellers het oudste oliefortuin ter wereld ontdeden van investeringen in fossiele brandstoffen" zegt oprichter Bill McKibben. "Dit is de grootste berg geld op de planeet, grotendeels afkomstig uit olie. Maar het heeft de beheerders niet verblind voor de realiteit van de wereld waar we nu in leven."

'Dit is de grootste berg geld op de planeet, grotendeels afkomstig uit olie. Maar het heeft de beheerders niet verblind voor de realiteit van de wereld waar we nu in leven'

Oprichter Bill McKibben

De zogenaamde divestment-beweging voert de strijd tegen de klimaatverandering via aandelenportefeuilles. Met succes: ze is in enkele jaren gegroeid van een kleinschalige beweging aan universiteiten naar een wereldwijd fenomeen. Ook steden als Kopenhagen, Berlijn en Sydney hebben al beslist om hun reserves vrij te maken van investeringen in olie- gas- en steenkoolbedrijven.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Wat het niet hebben van olie en grondstoffen geef ik je volmondig gelijk, Ben Strubbe. België heeft nochtans al altijd enorme taksen geheven op het verbruik van grondstoffen en ook op andere zaken. Indien we het gedaan hadden met minder politici en een degelijk bestuur zouden we een van de rijkste landen geweest zijn terwijl we nu met een sneltreinvaart naar de armoede gaan.

 • Ben Strubbe

  Yves De Wit, enkele jaren geleden kostte een vat olie meer dan 100 dollar. Vandaag rond de 26 (?) dollar. Laten we ook niet vergeten dat de staat allerlei taksen heft waardoor de prijs aan de pomp meer dan verdubbelt. Elektriciteit en gas zijn in werkelijkheid vrij goedkoop, maar door de heffingen betalen wij ons blauw.

 • Ben Strubbe

  Tja, piet devlieger, België bezit dan ook geen olievelden of andere grondstoffen. Dus dat is appelen met peren vergelijken. Wij beschikken alleen over (teveel) politici die elkaar tegenspreken en geen daadkracht vertonen.

 • piet devlieger

  1000 miljard euro in het pensioenfonds met een inwoneraantal van 5,3 miljoen. Dat is een pensioenspaarpotje van 200.000 euro per inwoner. De beheerders van dit pensioenfonds hebben dus een goede job gedaan. Daar kan o.a. België eens beschaamd naar kijken. Ik denk van daar asiel aan te vragen.

 • Yves De Wit

  Ik dacht net hetzelfde Raf... permanente prijsdaling? Waar??