Ga naar de mobiele website
^ Top

Nooit zoveel vacatures: kaap van 250.000 overschreden

belga
De VDAB heeft de voorbije twaalf maanden exact 250.474 vacatures ontvangen, 18,7% méér dan het jaar daarvoor. "Een absoluut record", klinkt het. Met dank aan de economie die opnieuw aantrekt.

Het aantal jobaanbiedingen in Vlaanderen neemt al twee jaar maand na maand toe. Maar in augustus is voor het eerst de grens van 250.000 vacatures overschreden, zo meldt de VDAB. "De vorige piek dateert van november 2011, toen we de kaap van de 200.000 gerond hebben", zegt woordvoerster Shaireen Aftab.

Industrie
De aangroei is het grootst in de industrie. De voorbije twaalf maanden hebben de machinebouw- en metaalsector ruim de helft méér vacatures aangemeld dan in dezelfde periode een jaar voordien - het gaat om stijgingen van respectievelijk 66,5% en 50,7%. Ook de bedrijven die transportmiddelen maken, schreven fors meer jobaanbiedingen uit (+49,5%). In de telecom-, informatica- en mediasector werd dan weer een daling van 5,7% opgetekend. Nog erger was het gesteld bij de firma's die bouwmaterialen vervaardigen (-11,8%).

Hogere groeiverwachting
In absolute cijfers is de vraag naar poetshulpen, leerkrachten, verpleegkundigen en vertegenwoordigers het allergrootst, zegt Aftab nog. Oorzaak van de stevige toename van vacatures is het feit dat de economie weer op toerental komt. Gisteren maakte het Federaal Planbureau nog bekend dat het de groeiverwachting voor zowel dit jaar als volgend jaar optrekt van 1,6 naar 1,7%.

Meer over51 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Geert Matthys

  Lol, ze nemen niemand aan. Denk dat jobs vooral overgeërfd worden. Na 300 sollicaties moeten jullie maar m'n uitkering betalen.

 • Daniel collier

  Grove leugens zijn dat ja.

 • Bjorn Verkest

  Dat is niet moeilijk hoor. Met kans op vast die nooit uitkomt. Ik zoek al lang een vaste job en krijg telkens het deksel op de neus. Ik ken mensen die nu al ongeveer 10 jaar bij hetzelfde bedrijf werken als interim en belofte met kans op vast. Wat met deze mensen als ze een lening willen. Sorry je hebt geen vaste job is bank hun antwoord. Dit is allemaal fe shuld van vadertje staat die enkel maar zakken vult maar niets doet.

 • mattias mattias

  Is toch simpel, uitkeringen afschaffen, minimumloon afschaffen, minder inmenging van de regering in wat bedrijven moeten doen, al deze dingen leiden uiteindelijk ok tt

 • marleen schepens

  De stempelaars verplichten om te werken.Alsook de leefloners.Ik ken er veel die kunnen werken,maar ze moeten niet.Ze krijgen geld om niets te doen.En aan de pensioenen van de 50plussers gaan ze zitten.Schandalig.

Meld een bug