Nooit zo veel bedrijven failliet

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Nooit zijn in ons land zo veel bedrijven failliet gegaan als in de eerste helft van dit jaar. 6.218 ondernemingen gingen op de fles, bijna 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee breken we het diepterecord van zes jaar geleden.

Na februari en mei is nu ook juni een recordmaand gebleken wat betreft het aantal faillissementen. Dat blijkt uit cijfers van kredietinformatieverstrekker Graydon. Met 1.107 falingen - 20 procent meer dan vorig jaar - was het de op één na zwaarste junimaand ooit. Enkel in juni 2015 waren het er nog een vijftigtal meer. Over de hele eerste jaarhelft gezien gaat het wel om absoluut dieptepunt. Het vorige record dateerde van 2013, toen 6.187 bedrijven over de kop gingen.

Die evolutie valt volgens Graydon (nog) niet toe te schrijven aan een verzwakkende conjunctuur. De bedrijfsinformatiespecialist ziet meerdere andere verklaringen. "Door een aanpassing in de wet kunnen sinds mei vorig jaar ook vzw's en vrije beroepen failliet gaan", legt senior onderzoeker Eric Van den Broele uit. "De wet op spookbedrijven heeft bij de rechtbanken dan weer tot extra aandacht geleid voor bedrijven die alleen op papier actief zijn, en die daardoor een makkelijke prooi zijn voor fraudeurs. Door een verbeterd opsporingsbeleid waren er ook daar meer ontbindingen."

In Vlaanderen was de stijging het sterkst: 19,3 procent meer bedrijven trokken er noodgedwongen de stekker uit. In Wallonië en Brussel was de toename met respectievelijk 17,8 en 8,3 procent minder groot.

De vele falingen hebben ook hun invloed op de werkgelegenheid: het voorbije semester kwamen hierdoor 11.532 jobs op de tocht te staan, een vijfde meer dan in 2018.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andy Staelens

  Je moet goed zot zijn om hier een eigen bedrijf op te richten.

 • JAN krommentak

  Er zitten grote mooie bedrijven tussen maar veelal zijn het bedrijfjes zonder toegevoegde waarde op elke hoek van de straat een kebab of pita zaak onbegrijpelijk dat dat kan zelfs een kranten winkel moet een bepaalde afstand hebben tot een andere winkel

 • Thomas Delaet

  Dankzij de taxshift van de Zweedse regering.

 • Albert Sureté

  Carlo Blanckaert waarom begin je dan geen bvba als dit zo gemakkelijk is en dikke winst opleverd? Waarschijnlijk ben je een van diegene die elke dag vol afgunst in het bureel van de baas staat om opslag of verlof te vragen en ziek te worden als je je werk moet doen waarvoor je oplichter baas je betaald?

 • Carl Parker

  Carlo Blanckaert: hiermee is alles gezegd.