Nog steeds geen witte rook over zware beroepen

Onder meer politieagenten, militairen en brandweerlieden stonden op de lijst van zware beroepen.
Mozkito Onder meer politieagenten, militairen en brandweerlieden stonden op de lijst van zware beroepen.
Nieuw overleg binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) over de zware beroepen in de privésector heeft opnieuw geen resultaten opgeleverd. Het overleg wordt vrijdag voortgezet, viel na afloop te horen bij de sociale partners.

Vakbonden en werkgevers proberen een advies uit te werken over de zware beroepen binnen de privésector. Wie zo'n zwaar beroep uitoefent, zal vroeger met pensioen kunnen. Voor de publieke sector kwam al een akkoord uit de bus: een lijst met zware beroepen. Al werd die lijst publiekelijk al afgeschoten door verschillende regeringspartijen.

Het was de bedoeling dat binnen de NAR tegen eind juli een advies voor de regering uitgewerkt zou worden. Maar die timing werd niet gehaald. Later werd de datum verschoven naar eind september. Die deadline bleek opnieuw niet haalbaar, ondanks de vele onderhandelingsmomenten die er al zijn geweest.

De gesprekken gaan over de criteria die zouden bepalen wie in aanmerking komt om vroeger met pensioen te kunnen. Daar is men nog steeds mee bezig, klinkt het in onderhandelaarskringen.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Politici das een zwaar beroep . Al die diners in sterrenrestaurants je wordt dat echt moe , vraag maar eens aan Bart De Wever ,die gaat dat zeker beamen .

 • Jean Vermote

  Gewoon iedereen 40 jaar werken tussen op de arbeidsmarkt komen en 67 jaar. Heb je een half jaar meer gewerkt dan gestempeld dan is dit ook een gewerkt jaar want anders geraken seizoen arbeiders nooit aan een vol jaar. Dit is het eerlijkste systeem en uitvoerbaar want nu al weet de overheid genoeg waar je werkt en hoe lang.

 • Kris Tyteca

  De echte zware beroepen sterven uit....er zullen géén kandidaten meer zijn. Alles lost zichzelf op. Vooral als er geen loon naar werken is.

 • Marc Van Winckel

  Vroeger stoppen is OK als ook het pensioen sterk wordt verlaagd .

 • ronny peckstadt

  nachtwerk !