Nog niet meteen cargozeppelins boven Antwerpen

THINKSTOCK
Het transporteren van goederen van of naar Antwerpen per zeppelin wordt pas interessant met ballontypes die minimaal 200 metrische ton (MT) kunnen tillen, al wordt dat type ballon niet voor 2020 verwacht. Ook een testvlucht in Antwerpen zal niet voor binnenkort zijn. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag van Peter Reekmans (LDD).

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen liet onderzoeken of goederentransport per zeppelin een alternatief kan zijn voor andere transportmodi voor het drukke, Antwerpse verkeer.

Aantal obstakels

De resultaten van de studie wijzen nog op een aantal obstakels, zoals de economische rendabiliteit die nog niet op punt staat. Huidige prototypes tillen maximaal 50 MT, terwijl minimaal 200 ton vereist is. Een theoretische case-study met transport van verse vis uit Noorwegen naar Antwerpen gaf een kleine meerkost voor de zeppelin aan. "Daartegenover staat dat een luchtschip tot 20 uur sneller is, wat in het geval van vers voedsel een meerwaarde is die het verschil in transportkosten gedeeltelijk kan uitvagen", klinkt het. Projectcargo met vervoer van windturbines zou wel 15 tot 25 procent goedkoper uitvallen dan transport per vrachtwagen. De cases omvatten echter nog "heel wat assumpties rond kostenposten".

Een zeppelin zou sneller dan vervoer via weg, spoor of water zijn, maar trager dan per vliegtuig. Voor landen, laden en lossen is er bovendien weinig infrastructuur nodig. Nadelig zijn beperkingen omtrent vliegen bij slecht weer en boven dichtbevolkte gebieden. Momenteel is er ook nog geen regelgevend kader. Weerstand tegen zeppelins is "niet verwaarloosbaar", met "vele vragen inzake veiligheid", al blijkt uit "de beschikbare informatie dat luchtschepen niet onveiliger zijn dan vliegtuigen".

Een testvlucht die eind dit jaar gepland stond, kan overigens niet doorgaan door vertraging bij de ontwikkeling van prototypes. Er werd geen nieuwe termijn vooropgesteld.