Noels verlaat Petercam, winst beurshuis daalt met 65 procent

Topeconoom Geert Noels, een van de bekendste macro-economen in België, verlaat het beurshuis Petercam om een nieuw project te lanceren rond financieel economische adviezen. Noels blijft Petercam wel marco-economisch advies geven. Dat meldt Petercam samen met de jaarresultaten 2008, die een winstdaling met 65 procent vertonen.

Noels was al vijftien jaar hoofdeconoom van Petercam en werd partner in 2003. Op de jaarvergadering eind mei zal hij terugtreden als afgevaardigd bestuurder. Eerder deze week brak Noels een lans voor de vorming van een 'war cabinet'.

Nettowinst van 32 miljoen
Petercam maakte ook bekend dat het in 2008 een geconsolideerde nettowinst boekte van naar schatting 32 miljoen euro. Dat is bijna twee derde minder dan in het recordjaar 2007, zo luidt het. Door de crisis viel de winst over 2008 in alle activiteiten (vermogensbeheer en private banking, broking, en corporate finance) lager uit dan het jaar ervoor. Eind 2008 beheerde Petercam voor ongeveer 14 miljard euro activa voor rekening van zowel privébeleggers als institutionele beleggers.

Solvabel
Petercam benadrukt dat de crisis geen invloed had op zijn solvabiliteit: "Petercam verschaft geen krediet aan zijn cliënten en heeft geen financiële schulden". Het eigen vermogen van het beurshuis bedroeg eind 2008 meer dan 150 miljoen euro. "Met een rendement op eigen vermogen van meer dan 20 procent behoudt Petercam een gezonde rendabiliteit", aldus nog het persbericht.
Petercam verwacht dat ook 2009 "een moeilijk jaar" wordt. (belga/eb)

Geert Noels.
UNKNOWN Geert Noels.