Nobelprijswinnaar pleit voor verbod bitcoin: "Digitale munt is een bubbel"

 In 2001 won Stiglitz de Nobelprijs voor de Economie.
EPA In 2001 won Stiglitz de Nobelprijs voor de Economie.
Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz vindt dat de bitcoin verboden moet worden. Dat zei de econoom in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens Stiglitz dankt de digitale munt zijn populariteit uitsluitend aan de witwaspraktijken die ermee mogelijk zijn. Er is immers te weinig toezicht. "Voorts dient het geen enkel maatschappelijk nut." Stiglitz sloot zich ook aan bij het kamp van critici die waarschuwen dat de digitale munt een bubbel is.

De econoom liet zich al eerder kritisch uit over de bitcoin, maar is niet tegen digitale valuta an sich. Sterker nog, eerder pleitte hij voor een afschaffing van gewoon geld ten voordele van digitaal geld omdat digitale geldstromen makkelijker te volgen zijn. Dat zou helpen om corruptie en belastingontwijking tegen te gaan.

De waarde van de bitcoin zit al maanden explosief in de lift. De mijlpaal van 10.000 dollar is nog maar bereikt en 11.000 dollar is al in zicht.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robert Tielman

  Ik ben daar niet zo zeker van. En verbieden is onmogelijk. Ook al wordt het geen officiële betaalmiddel maar als burgers het wel zo vaak beschouwen kunnen de overheden en banken ook niet verbieden.

 • Theo Beyens

  Wat gaat er gebeuren als vastgoed zeepbel spettert . Is nog erger als bitcoin .

 • Marc Van der Vloedt

  Proficiat ! aan die gene die hun inzet/inleg konden verduizendvoudigen, verhonderdvoudigen, vertienvoudigen, verenkelen, verdubbelen...

 • Diego Missiaen

  Menselijke drama's staan te gebeuren als die plots instort met meer dan 80%. En dat dit zal gebeuren lijdt geen twijfel . De vraag is alleen wanneer.

 • Henkie Janssen

  @Victor Ypres oh en 5 uur na uw bericht 2000 lager.