Nobelprijs Economie gaat naar onderzoek tegen wereldwijde armoede

AFP
Abhijit Banerjee, Esther Duflo en Michael Kremer zijn de laureaten van de Nobelprijs voor de Economie. Dat heeft de Zweedse Academie vandaag bekendgemaakt. Ze krijgen de onderscheiding voor "hun experimentele benadering om wereldwijde armoede te verlichten."

“Hun onderzoek heeft ons vermogen om wereldwijde armoede te bestrijden aanzienlijk verbeterd. In nauwelijks twee decennia heeft hun nieuwe benadering de ontwikkelingseconomie getransformeerd, en dat is nu een bloeiende onderzoekstak", klinkt het.

Duflo is de tweede vrouw die de Nobelprijs voor de Economie krijgt (na Elinor Ostrom in 2009; nvdr). Met haar 46 jaar is de Frans-Amerikaanse ook de jongste laureaat van de onderscheiding. De Indiër Banerjee is 58, de Amerikaanse ontwikkelingseconoom Michael Kremer 54. Alle drie doceren ze aan Amerikaanse universiteiten, Banerjee is ook eredoctor aan de KU Leuven.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Economie naar de Amerikanen William D. Nordhaus en Paul M. Romer. Zij kregen de bekroning voor hun onderzoek naar de integratie van klimaatverandering en technologische innovatie in de economische wetenschap.

De onderscheiding is dit jaar aan haar vijftigste editie toe. Aan de Nobelprijs Economie hangt een prijzengeld vast van 9 miljoen Zweedse kronen, omgerekend zo’n 830.000 euro.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christian Alex

  Zodra in een land voldoende rechtszekerheid, vrijheid en stabiliteit gechapen is verdwijnt armoede als sneeuw voor de zon. Armoede is vooral een zaak van dictaturen. Slechts een heel klein deel van de armoede komt voort uit pech.

 • Emi De graeve

  minder volk = minder armoede ! Nu moet alles op volle toeren draaien om iedereen te "beschäftigen" zodat ze allemaal geld verdienen om te kunnen leven. Duurzaamheid en levenskwaliteit worden door winstbelangen teniet gedaan. Ons huidig economisch systeem is een ramp.

 • Paul Verbeeck

  Betalen voor onnodig onderzoek, onderzoek en veel blaren, maar actie ondernemen is nog iets anders of ervoor zorgen dat de geldgraaiers hun bijdrage leveren durven ze ook niet ,want deze betalen die onderzoekers.

 • Georges Vande Velde

  Onderzoek naar wereldwijde armoede ? Veel onderzoek is daar rond niet nodig , dat wordt reeds eeuwen in stand gehouden door wereldleiders,banken en godsdiensten. Want zonder “armen” zijn er geen rijken ! Nobelprijs ..... cadeau zeker !

 • Bart Verbeeck

  Urbain, inderdaad, groot gelijk. Geld wordt tegenwoordig uit het niets 'gemaakt' en betekend voor de bevolking een schuld die opgebouwd wordt. Deze schulden worden door overheden gerechtvaardigd als zijnde een welvaart voor de bevolking. De 'bevolking' wordt onwetende gelaten, daarbij geholpen door het onderwijs systeem en de media. Elke econoom weet dat er finale crash ingebakken zit in het huidige systeem. De overheid is niet de oplossing van het probleem, maar de oorzaak.