NMBS ziet operationeel resultaat opnieuw verbeteren

photo_news
Spoorwegmaatschappij NMBS heeft vorig jaar, ondanks een omzetdaling, haar operationeel resultaat voor het vierde jaar op rij verbeterd. Het bedroeg 33,4 miljoen euro. De schuld is echter nog niet gestabiliseerd.

De maatschappij vervoerde vorig jaar 227 miljoen binnenlandse reizigers, 0,2 procent meer dan in 2015, en dat "ondanks de aanslagen in Brussel en de stakingsdagen". De omzet daalde echter met 87 miljoen euro, tot 1,059 miljard euro. Dat heeft volgens de NMBS te maken met de gewijzigde "inkomstenperimeter", nadat hst-operator Thalys een onafhankelijke onderneming was geworden.

Dat het operationeel resultaat er opnieuw op vooruitging, is volgens de NMBS te danken aan de beheersing van de exploitatiekosten. Het resultaat was echter niet voldoende om de economische schuld te stabiliseren. Die steeg tot meer dan 2,6 miljard euro. "De uitdaging voor de volgende jaren bestaat er duidelijk in deze schuld te stabiliseren en te financieren", stelt de NMBS.

Personeel

Het personeelsbestand van spoorwegmaatschappij NMBS werd vorig jaar fors uitgedund. Aan het eind van het jaar waren er nog 18.195 werknemers (uitgedrukt in voltijdse equivalenten), of ruim 1.150 minder dan eind 2015.

De NMBS geeft toe een beetje verrast te zijn. Er gingen immers meer werknemers met pensioen dan verwacht. Daarnaast stapten circa 280 mensen over naar de verzelfstandigde spoorvrachtonderneming B Logistics. Het is dan ook niet onlogisch dat de NMBS op zoek is naar veel vers bloed. Het verwacht dit jaar 1.775 medewerkers aan te werven, de helft meer dan in 2016.

De zoektocht verloopt niet altijd even vlot, maar van een probleem is nog geen sprake, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Het gaat vooral om treinbestuurders en elektro-mechanici. "We hebben iets meer moeite om de vacatures voor knelpuntberoepen in te vullen, vooral in Vlaanderen", aldus Temmerman. "We doen veel inspanningen om de nodige mensen te vinden, met bijvoorbeeld campagnes of de jobtrein die onlangs uitreed."

Bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel daalde het personeelsbestand vorig jaar tot 10.637 voltijdse equivalenten, 700 minder dan een jaar eerder.