NMBS zet het mes in 14-koppige staf van voorzitter Fontinoy

Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS.
PHOTO_NEWS Jean-Claude Fontinoy, voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS.
De NMBS gaat snoeien in de omvangrijke staf van voorzitter Jean-Claude Fontinoy. Dat meldt De Tijd. In april bleek uit een onderzoek op vraag van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) nog dat het 14-koppige team de staatskas een miljoen euro per jaar kost.

De raad van bestuur van de NMBS heeft beslist dat de voorzitter een van zijn twee chauffeurs en twee adviseurs zal moeten inleveren. Om besparingsredenen, zo luidt de officiële verklaring. Tegen het einde van de legislatuur moeten de NMBS en Infrabel immers 663 miljoen euro besparen.

Dat in de hofhouding van Fontinoy heel wat te besparen valt, bleek eerder dit jaar. Minister Galant had einde maart van de NMBS een analyse gevraagd van de werking van Fontinoys diensten. Haar vraag was een direct gevolg van de openlijke strijd die al een hele tijd woedde tussen NMBS-topman Jo Cornu en Fontinoy. Begin maart gaf Cornu uiting aan zijn frustraties in een brief aan Fontinoy. Hij beschuldigde de voorzitter van bemoeienissen in vastgoeddossiers van het overheidsbedrijf.

Cannes

Uit dat onderzoek bleek dat de voorzitter zich laat omringen door een 14-koppige staf, onder wie twee adviseurs, een expert, een secretaris en twee chauffeurs. Dat kost de Belgische staatskas een miljoen euro per jaar.

Vorige week kwam Fontinoy nogmaals in opspraak, toen een audit van Ernst & Young wantoestanden met offertes, onkosten en kredietkaarten vaststelde bij de vastgoeddochters van de NMBS. Ook Fontinoy werd genoemd: op kosten van Eurostation verbleef hij voor 2.000 euro per nacht op hotel in Cannes, waar hij een vastgoedbeurs bezocht.