NMBS-vacatures raken nog altijd moeilijk ingevuld: meer dan 300 bestuurders gezocht

photo_news
De NMBS zet vandaag een jobtrein in om collega's te zoeken, voor het tweede jaar op een rij. Het spoorbedrijf zoekt dit jaar ongeveer 1.600 medewerkers. Zo zijn er onder meer 320 treinbestuurders, 185 treinbegeleiders en zo'n 300 technici nodig om het spoorpersoneel te verjongen.

440 geïnteresseerden stappen op in 15 stations en maken kennis met de jobkansen van de NMBS, en met NMBS-CEO Sophie Dutordoir. Iets meer dan de helft, zowat 285 kandidaten, hebben de eerste screening doorgemaakt en mogen instappen in een station in hun eigen regio.

De NMBS-jobtrein vertrekt om 9 uur in Kortrijk en stopt in 15 stations in Vlaanderen en Brussel. Als de kandidaten voldoende geïnformeerd zijn, stappen ze af en krijgen ze een gratis ticket naar huis. Met de spoortrein wil de NMBS jonge medewerkers aanwerven. 

Die jonge medewerkers zijn nodig, want tegen 2025 zal de helft van de 32.000 spoormedewerkers met pensioen zijn. De trein gaat van Kortrijk, via Denderleeuw en Brussel, naar Leuven en Hasselt. Daarna volgen nog stations als Antwerpen-Centraal, Sint-Niklaas, Gent-Sint-Pieters en Brugge.

(De tekst loopt verder onder de foto)

NMBS-CEO Sophie Dutordoir, gisteren bij de inhuldiging van een nieuwe werkplaats in Luik.
BELGA NMBS-CEO Sophie Dutordoir, gisteren bij de inhuldiging van een nieuwe werkplaats in Luik.

"We zijn een gemeenschap van cheminots" 

Dutordoir wil trouwens de NMBS moderniseren, maar niet raken aan het stakingsrecht, zo zei ze naar aanleiding van de jobtrein. "We zijn een beetje als een clan, we beschermen elkaar en houden ervan met elkaar samen te werken", klinkt het. Volgens Dutordoir zoekt de trein naar kandidaten die willen toetreden tot de "gemeenschap van cheminots".

Voor een groot deel van de functies gelden geen zware diplomavereisten. Toch moesten de kandidaten zich inschrijven en geselecteerd worden om te mogen instappen op de jobtrein. Indien ze ingaan op een jobaanbod krijgen ze een intensieve opleiding. Een treinbestuurder moet bijna een jaar opleiding volgen. Een kandidaat-treinbegeleider ondergaat een opleiding van 4,5 maanden. 

Toon me alle jobs in de categorie transport34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Matthys

  Als je een diploma hebt ga je toch niet om 4 u s'ochtends een potentieel metalen doodskist inkruipen. De meeste jonge gasten proberen weg te raken uit die ploegen die ze al kennen van studentenjobs.

 • Frank Sturm

  @ Rene Lenaerts De opleiding tot lijnpiloot duurt gemiddeld 2 jaar. En daarna vliegt de nieuweling nog jaren als copiloot naast een ervaren captain. In die bijkomende jaren wordt men bekwaam om zelfstandig als gezagvoerder op te treden, besluiten te nemen en leiding te geven. Een nieuwe treinbestuurder heeft die luxe niet. Hij moet zelf zijn plan trekken. Ik heb in de goederen gereden. Dan is er zelfs geen treinchef bij u. Ge zijt alleen op stap! Een jaar opleiding is géén overbodige luxe.

 • ronny steegmans

  Over zaken praten waar je niks van kent is wel gemakkelijk hoor Rene

 • Stefanie van Dijk

  Vacatures moeilijk ingevuld, zou dat misschien komen omdat de job totaal onaantrekkelijk is vanwege loon en werkuren???

 • RENE LENAERTS

  Bijna een jaar opleiding voor treinbestuurder; op die tijd vorm je een lijnpiloot, en een trein stijgt bij mijn weten niet op. Laat ze bij de NMBS eens beginnen normaal doen.