Nike en Adidas roepen Trump op om handelsoorlog met China te stoppen: “Importtarieven zijn rampzalig”

Nieuwe Amerikaanse importheffingen op schoenen uit China zijn "rampzalig" voor consumenten, bedrijven en de Amerikaanse economie. De aangekondigde tarieven moeten daarom zo snel mogelijk van tafel. Dat schrijven sportmerken Adidas en Nike samen met tientallen andere schoenenmerken in een open brief aan president Donald Trump.

Eerder deze maand verhoogden de Verenigde Staten de importtarieven op Chinese goederen van 10 procent naar 25 procent. Het ging om consumentenspullen met een totale waarde van 200 miljard dollar. Daarnaast dreigde Amerika ook bijna alle overige importgoederen onder het veel hogere tarief te laten vallen. Dan zou 325 miljard dollar aan Chinese goederen veel duurder worden voor Amerikaanse klanten

7 miljard aan extra kosten

“De nieuwe tarieven voor sneakers, sandalen of laarzen zullen vooral gewone Amerikanen in de portemonnee treffen”, waarschuwen in totaal 173 ondertekenaars, waaronder ook de merken Puma, Reebok, Clarks, Dr Martens en Converse. 

De tariefverhoging voor schoenen uit China zou Amerikaanse consumenten opzadelen met in totaal 7 miljard dollar aan extra kosten, zo berekende de branchevereniging voor schoenenverkopers. “Rampzalig”, klinkt het. "Namens honderden miljoenen consumenten en honderdduizenden werknemers verzoeken we u direct deze actie te staken", schrijven ze. "Het is tijd om deze handelsoorlog te beëindigen."

Verhuizen

Trump heeft altijd verklaard dat de bedrijven de invoerheffing kunnen ontwijken door hun productie naar de VS te verhuizen. Maar dat is volgens de schoenenindustrie geen optie. “Het gaat om een erg kapitaalintensieve sector, waar grote beslissingen jaren voorbereiding vergen. Bedrijven kunnen niet gewoon hun fabriek verhuizen om zich aan te passen aan de veranderingen.” Uit een bevraging van de Amerikaanse kamer van koophandel (Amcham) blijkt intussen wel dat ongeveer vier op tien van de Amerikaanse bedrijven in China een relocatie overweegt.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jonathan Verschraegen

  Niemand zou nog amerikaanse producten mogen kopen en de rest vd wereld zou waanzinnig absurde taksen op amerikaanse producten moeten heffen, dan zal het wel rap gedaan zijn met die gekke dictator

 • Ben Van Loon

  Niemand zou nog Nike of Adidas mogen kopen. Die maken woekerwinsten op de kap van de werkloze Amerikaan en de te goedkope Chinese werkkrachten.

 • Filip Vanlaeken

  Hij heeft gelijk : China zuigt Amerika leeg. Eerst was het olie voor Saudi, nu rommel uit China. Dat werkt niet op lange termijn als de zaak te veel uit balans is. Dus moet de productie terugkomen. In de VS is dat moeilijk met lage werkloosheid, maar wij moeten dit zeker ook aanmoedigen.

 • Karel Dierckx

  Diegenen die willen verkassen gaan dat echt niet richting VS doen. Veel te duur in vergelijking met tig andere landen in Azië.En de verhuiskosten komen in elk geval uit de portemonnee van de consument, niet uit de winsten van de aandeelhouders.

 • Edmond Dantès

  De spectaculaire belastingverlaging die iedereen duizenden dollars ging opleveren maar in de praktijk een dooie mus bleek, behalve voor de zéér goede middenklasse en de rijke Amerikanen, krijgt nu een keerzijde: bijna alles wat de Amerikaan koopt komt uit het buitenland en een zéér groot deel uit Azië in het algemeen en China in het bijzonder. De ridicule handelsoorlog zorgt er nu voor dat de modale Amerikaanse burger de importtarieven door zijn strot geramd krijgt.