Nieuwe VBO-baas Gilliot moet Belgische bedrijven langs brexit en Trump leiden

Bernard Gilliot is vanaf vandaag de nieuwe topman van werkgeversorganisatie VBO.
BELGA Bernard Gilliot is vanaf vandaag de nieuwe topman van werkgeversorganisatie VBO.
Met Bernard Gilliot wordt een ingenieur voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De topman van Tractebel krijgt de komende drie jaar enkele belangrijke dossiers op zijn bord: de mobiliteitsknoop en de gevolgen voor ons land van de brexit en het beleid van Donald Trump.

Bernard Gilliot is vanaf vandaag de nieuwe voorzitter van het VBO, de belangrijkste werkgeversorganisatie van het land. Hij volgt Michèle Sioen op, de topvrouw van het gelijknamige textielbedrijf die de voorbije drie jaar aan het roer stond bij het VBO.

Als voorzitter van het VBO wordt Gilliot meteen ook voorzitter van de Groep van Tien, het topoverlegorgaan waar werkgevers en vakbonden onderhandelen over belangrijke sociale dossiers. In die functie moet hij het tweejaarlijkse interprofessioneel overleg in goede banen leiden.

Gilliot beantwoordt aan het profiel dat het VBO zocht, vertelt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans. "We zochten iemand met ervaring in twee belangrijke dossiers voor het VBO: internationale handel en de investeringen in mobiliteit die de komende jaren op ons afkomen. Dat heeft hij in de vingers. Een ingenieur, dus rationeel. Met internationale ervaring. En een diplomaat", vat Timmermans samen.

Topprioriteiten

Internationale handel zal de komende jaren - met de gevolgen van de Brexit en het beleid van de nieuwe Amerikaanse president - een topprioriteit worden, bevestigt Gilliot. "Zeker voor een land als België, met een open economie. We moeten verzekeren dat onze bedrijven opportuniteiten krijgen om te blijven exporteren".

Een tweede topprioriteit voor de nieuwe voorzitter wordt mobiliteit en infrastructuur. "In Brussel is het nu al moeilijk om op het werk te raken", aldus Gilliot. Ook de verdere digitalisering van de Belgische economie staat bovenaan het 'to do'-lijstje van de ingenieur.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • marc de baerdemaeker

    Proficiat ,aan de nieuwe voorzitter

  • Tuur Tureluur

    Hij kan beginnen met de raad van bestuur samen te stellen en het daarmee gepaard gaande loon te bepalen.