Nieuwe jaar start met negatieve stroomprijzen

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Het nieuwe jaar is van start gegaan met negatieve stroomprijzen, met dank aan de overvloedige windproductie. Ook in de buurlanden doken de stroomprijzen onder nul.

Het nieuwe jaar is gestart met een aantal uren van negatieve prijzen in ons land, tot -31 euro per MWh. Vandaag flirtte de stroomprijs eveneens met nul euro. Dat gebeurde op de zogenaamde day-ahead markten, of de kortetermijnmarkten. Ook deze zomer kende ons land enkele uren negatieve stroomprijzen. 

Bij onderzoeksinstelling EnergyVille bevestigt men de negatieve prijzen. "Duitsland en Frankrijk hebben hetzelfde fenomeen ervaren. Vooral in Duitsland waren er grote negatieve prijzen, tot -76 euro/MWh, het aantal uren met negatieve prijzen was daar ook hoger dan in België". 

Niet voor de gewone consument

Oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een samenspel van een aantal factoren, klinkt het bij EnergyVille. Er is een hoge productie - door onder meer veel windenergie - en een lagere vraag in de vakantieperiode en een niet al te koude winter. Ook de voorbije jaren duwde de combinatie van een overschot aan niet-flexibele productie en een lage elektriciteitsvraag de stroomprijs af en toe onder nul.

Overigens zal de gewone consument niet veel merken van die negatieve stroomprijzen. Die heeft immers geen toegang tot de day-ahead markten. De eindprijs die de consument betaalt, wordt bovendien door nog veel meer factoren bepaald, merkt men op bij EnergyVille. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric De landtsheer

  De factuur maakt me ook negatief

 • Stefanie van Dijk

  Tuurlijk niet voor de gewone consument, nooit voor de gewone consument Als het tegen zit mogen we er wel mee voor opdraaien maar als het mee zit krijgen we niks, werkt zo met alles!

 • Dany Herman

  Maar de klanten gaan het niet merken alleen de mandatarissen zullen er wel bij varen

 • erwin hagar

  inderdaad de prijs wordt mee bepaald door politic die er niet naar beheersraden komen en er nog veel voor krijgen ook! het wordt tijd dat die 'extra kosten' afgeschaft worden. ofwel doe je het gratis ofwel doe je het niet meneer /mevrouw de politieker.

 • ronny verstraete

  Geloof dat toch niet