Nieuwe gesprekken tussen Deutsche Bahn en machinistenvakbond

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn en de machinistenvakbond GDL voeren vandaag nieuwe gesprekken om de voor maandag aangekondigde staking alsnog af te wenden. Dat zei GDL-voorziter Manfred Schell vandaag.

20.000 treinbestuurders
Eind januari kwam er een einde aan een tien maanden durend sociaal conflict tussen beide partijen. Dat draaide niet enkel om het loon en de arbeidsduur, maar ook om een afzonderlijke cao voor de circa 20.000 treinbestuurders van Deutsche Bahn. Het akkoord blijkt nu nog steeds niet ondertekend door de beide partijen.


Kaderakkoord geweigerd
Deutsche Bahn wil de minderheidsvakbond GDL, net als de andere erkende vakorganisaties, eerst een kaderakkoord laten ondertekenen. De GDL, die driekwart van de treinbestuurders vertegenwoordigt, weigert dit. De ondertekening van een kaderakkoord zou volgens Schell "dodelijk" zijn voor de vakbond. Deutsche Bahn heeft voor de staking een noodplan achter de hand, met een sterk teruggebracht aanbod treinen.


Berlijn
Omdat er maandag eveneens gestaakt wordt bij de Berlijnse openbare vervoersmaatschappij Berliner Verkehrsbetrieben (BVG), staat Berlijn voor een van de grootste stakingen uit de voorbije decennia. De Duitse regering riep Deutsche Bahn en de machinistenvakbond op om de staking alsnog af te wenden en de loonstrijd te beëindigen.


"De nieuwe escalatie is voor de regering moeilijk te begrijpen", zei regeringswoordvoerder Ulrich Wilhelm vrijdag in Berlijn. Deutsche Bahn bedient op een netwerk van 34.000 kilometer dagelijks 27.000 passagiers- en 4.800 goederentreinen. (belga/lb)

UNKNOWN