Nieuw laagterecord: voor het eerst duikt tienjaarsrente onder de 0,5 procent

THINKSTOCK
De Belgische tienjaarsrente is onder de 0,5 procent gedoken, voor het eerst in de geschiedenis. De dalende rente is een algemeen Europees fenomeen en het gevolg van de geldpolitiek van de Europese Centrale Bank (ECB), die deze week gestart is met het massaal inkopen van obligaties.

Concreet staat de Belgische langetermijnrente vandaag op 0,458 procent, 8 basispunten lager dan gisteren en een nieuw laagterecord. Een lage rente is goed nieuws voor de Belgische schatkist: ons land spaart honderden miljoenen uit aan rentelasten. Ook wie een woonkrediet aangaat of de woonlening herfinanciert, profiteert volop. Voor spaarders is de lage rente minder goed nieuws, een spaarboekje brengt nog amper iets op.

De rente gaat al maanden in dalende lijn. Ter herinnering: eind november 2011 stond de Belgische langetermijnrente nog op meer dan 5,7 procent. In november vorig jaar werd de 1 procent-grens gesloopt en nu dus ook de 0,5 procent-grens.

Koen De Leus, hoofdeconoom van KBC, wijst erop dat de lage rente niet de economische realiteit weerspiegelt. "Het heeft meer te maken met een mogelijk tekort aan obligaties, wat de ECB potentieel in de problemen brengt in de uitvoering van haar opkoopprogramma." Hij waarschuwt dat vroeg of laat de Duitse en Europese obligaties stevig de hoogte in zullen schieten, om beter de onderliggende economische realiteit te weerspiegelen. "Op dat moment staan de obligatiemarkten voor een stevige renteschok."

'Vroeg of laat zullen de Duitse en Europese obligaties stevig de hoogte in schieten, om beter de onderliggende economische realiteit te weerspiegelen'

Koen De Leus, hoofdeconoom KBC