Netflix en Spotify bepalen voortaan mee of u loonopslag krijgt

REUTERS
Streamingdiensten zoals Netflix en Spotify bepalen voortaan mee ons loon. Ze zijn immers opgenomen in de indexkorf, net als verscheidene gezondheidsproducten zoals een glucosemeter voor diabetespatiënten.

De consumptieprijsindex, waarop de inflatie is gebaseerd, wordt berekend op basis van een hele reeks producten. Dat heet de indexkorf. Om in de indexkorf te worden opgenomen, moeten producten een zeker gewicht hebben in de uitgaven van gezinnen. Die indexkorf wordt jaarlijks geëvalueerd, om zeker te zijn dat de samenstelling nog actueel is. De producten in de indexkorf bepalen mee de index, en op die manier de loonvorming.

Maken voortaan hun opwachting in de indexkorf: de rookdetector, de gemeenschappelijke kosten van de meergezinswoning, orthopedische steunzolen, een aerosolapparaat, de glucosemeter, de huur van een apneu-apparaat, pc-onderhoud, een orchidee, video- en audio streamingdiensten, bijles en pedicure. 

Verdwijnen uit de indexkorf: de lege dvd-RW, de azalea en de alstroemeria of incalelie. Het zijn de sociale partners die de indexkorf bepalen. Het is minister van Economie Kris Peeters die de definitieve goedkeuring geeft. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geert Vaelen

    Ik maak geen gebruik van die prullen, waarom bepalen die dan mijn loon? Schaf die hele index rommel en zo af, geef een vast bepaald loon voor een bepaalde job en klaar is kees. Index stijgt met 3 procent en lonen maar een halve procent of zo. En dan klagen dat er crisis is? als uitgaven hoger worden dan inkomsten dan krijg je automatisch crisis, wat je ook doet. dat weet het kleinste kind. de regeltjes zorgen ervoor dat het elk jaar crisis wordt, en die wordt steeds groter.

  • Ronny Wauters

    Wat hebben deze zaken met ons loon te zien? Dit is gewoon een truc om onze lonen laag te houden terwijl alle noodzakelijke dingen duurder worden! Dit is gewoon een truc om ons op een gemakkelijke manier verdoken steeds armer te maken!!! Zou gaan onze regeringen tewerk!!!!