Exclusief voor abonnees

Net nu aantal faillissementen afneemt en er restaurants bijkomen: minister Ducarme bombardeert horeca tot ‘sector in crisis’

Onder meer Les Brasseries Georges uit de horecagroep van de broers Beyaz ging begin dit jaar failliet. De zaak uit het Brusselse Ukkel werd ondertussen overgenomen en is weer open.
Photo News Onder meer Les Brasseries Georges uit de horecagroep van de broers Beyaz ging begin dit jaar failliet. De zaak uit het Brusselse Ukkel werd ondertussen overgenomen en is weer open.
Een sector in crisis. Dat is de horeca in ons land sinds vandaag officieel. Een verrassing, want alleen de varkensboeren – getroffen door de varkenspest – hebben dezelfde status, met bijhorende steunmaatregelen. En ook de sector zelf komt uit de lucht gevallen met de plotse aankondiging van minister van middenstand Ducarme. Het aantal faillissementen in Vlaanderen neemt af en het aantal restaurants stijgt. Waar komt deze beslissing dan vandaan?

Federaal minister van Middenstand en KMO’s Denis Ducarme kwam gisteren verrassend met de officiële erkenning ‘sector in crisis’, een status die momenteel enkel nog voor de varkensboeren in de met de Afrikaanse varkenspest besmette zones geldt. ”De horeca zorgt niet alleen voor bijna 184.000 jobs, maar draagt ook bij aan de dynamiek en de gezelligheid van onze dorpen en steden. Deze sector zorgt ook mee voor de toeristische aantrekkelijkheid van België”, zegt Ducarme. “Ze is vooral na de aanslagen in Brussel en het veiligheidsklimaat dat daarop volgde wel verzwakt, met gedaalde omzetten. Spelen eveneens mee: de aanhoudende vernieuwingswerken in de stadskernen en de mobiliteitsproblemen.”

Minister Denis Ducarme.
BELGA Minister Denis Ducarme.

Met dit jaar al 1.821 falingen is de horeca ook in 2018 weer trieste koploper voor wat betreft het aantal faillissementen, gevolgd door de Bouw (1.768 faillissementen) en de detailhandel (1.145 faillissementen). De horeca is daarmee verantwoordelijk voor bijna een vijfde (18,6%) van alle falingen. Maar er lijkt beterschap in zicht: in Vlaanderen (-11,6%) en Wallonië (-26,5%) neemt het aantal horecazaken dat over de kop gaat af. Crisis? Brussel kent wél een flinke toename. Dit jaar gingen er al 94 zaken, oftewel 21,2% meer over de kop dan in 2017. Zo blijkt uit cijfers van bedrijfsinformatiespecialist Graydon Belgium.

Sociale bijdragen

Ducarme, een Brusselaar, lijkt met de erkenning en de bijhorende steunmaatregelen dus vooral de horecazaken in moeilijkheden in zijn thuisstad extra financiële ademruimte te willen bieden. “De maatregel is van toepassing op alle zelfstandigen uit de horeca die financiële moeilijkheden ondervinden”, licht Ducarme toe. “Hij laat hen toe de sociale bijdragen bij dalende jaarinkomsten eenvoudiger te verlagen, of voor een jaar uit te stellen. Wie écht zwaar in de problemen verkeert, kan zelfs een tijdelijke vrijstelling krijgen.” Een eenvoudige aanvraag voor 31 december bij het sociaal verzekeringsfonds volstaat daarvoor.

Horeca Vlaanderen verrast

Bij Horeca Vlaanderen, dat gisterochtend werd verrast door de nieuwe ‘status’ voor de hele sector, noemt men elke stap die hen vooruit helpt er één in de goede richting. “Maar er zijn absoluut ook meer structurele oplossingen nodig, onder meer inzake de loonkost.”

De vrij uitzonderlijke maatregel, waarvoor de sector initieel dus geen vragende partij was, lijkt vooral op maat van Brussel geschreven. Zeker nu de restaurantbranche het al voor het derde jaar op rij minder slecht doet. Tussen 2015 en 2017 nam het aantal eetgelegenheden zelfs met 5,4% toe. Over de afgelopen drie jaar ziet Graydon ook een stabilisatie in het aantal faillissementen onder de eetgelegenheden. “Vorig jaar werd in Vlaanderen één op de 30 restaurants failliet verklaard, in Wallonië was dat één op 26”, weet Eric Van den Broele van Graydon. “In Brussel ligt de faillissementsgraad echter véél hoger, met één op de 16 restaurants die de boeken neerlegde. De hoofdstad is sinds 2016 kwetsbaarder, met een piek aan sluitingen in november 2016. Die negatieve trend zette zich, onder meer met het faillissement van de 11 Brusselse restaurants van de Beyaz-groep, ook nog begin dit jaar door.”

Als oorzaak voor de zwakke economische gezondheid van de Brusselse horeca wordt vaak gewezen naar de ‘witte kassa’, de voetgangerszone, de sluiting van de tunnels en de aanslagen. Deze hadden volgens Graydon slechts in beperkte mate hun weerslag. “Een belangrijker effect had de eerdere berichtgeving over de zwakke economische gezondheid van de Brusselse restaurants”, meent Van den Broele. “Bezorgde leveranciers scherpten de betalingsdeadlines voor de hele sector in Brussel aan, waardoor de meest kwetsbare etablissementen als eerste in de problemen kwamen. Dat heeft ook daadwerkelijk gezorgd voor een toename van het aantal faillissementen.”
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Theo Beyens

  Gaan het nog moeilijker krijgen met de dure brandstoffen . Tanken moeten we om te gaan werken .

 • Stefanie van Dijk

  Lijkt me dus weer eens een duidelijk voorbeeld van ' geen kennis van zaken ' Hebben wel meer politici last van!

 • aaron aerts

  ra ra ra hoe komt dat ? - Witte kassa - Roken mag niet meer - Horeca mensen vragen 2-3 euro voor een drankje dat geen .20ct waard is - Gezondere lifestyle - Wat er te eten aangeboden is overprijsde gortige drek uit de colruyt - Onvriendelijke service - geen oog voor etiquette - verveelde werkers die vinden dat ze milionair op youtube zouden moeten zijn

 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Zijn vriend-cafébaas zal wat gesnotterd hebben.

 • Francinne Declerque

  De Vlaamse horeca is een van de meest klantonvriendelijke horeca in Europa. In al onze buurlanden is het goedkoper tafelen, hier weigeren ze zieken te bedienen, krijg je geen dubbel bestek bij een bord, en betaal je zelfs voor kraantjeswater.