Negen op de tien werkgevers niet klaar voor massaal vertrek babyboomers

Illustratiefoto.
rawpixel.com/Pexels Illustratiefoto.
De Belgische bedrijven maken zich zorgen over het vertrek van de babyboomers, want dat veroorzaakt een verlies aan kennis. Ongeveer negen op de tien werkgevers zien de vertrekkende babyboomers als een bedreiging voor de werking van hun bedrijf, zo blijkt uit een onderzoek van rekruteringsbedrijf Robert Half.

De komende jaren zullen in ons land ongeveer 700.000 werkkrachten met pensioen gaan, en werkgevers vrezen voor het verlies aan kennis. Meer dan de helft van de ondervraagde werkgevers bereidt hun bedrijf nu al voor op het vertrek van de babyboomers door teams samen te stellen van mensen uit verschillende generaties.

Voor de studie werden zevenhonderd managers ondervraagd die bevoegd zijn voor de aanwervingen binnen hun bedrijf. Volgens vier op de tien managers zijn de vergrijzende werkkrachten een van de drie trends die de grootste impact zullen hebben op de arbeidsmarkt, naast de ontwikkeling en overvloed van nieuwe technologieën en de toenemende flexibiliteit.

Gemengde teams

Vrijwel alle werkgevers richten zich nu al op de kennisoverdracht en nemen maatregelen om de kloof tussen nieuw talent en babyboomers te dichten. 57,5 procent creëert vooral gemengde departementen, met werknemers uit verschillende generaties, 53 procent organiseert extra opleidingen voor hun werknemers en 38 procent laat de senioren nieuwkomers coachen via een mentorprogramma.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Toen mijn vader met pensioen ging moesten ze hem door 3 man vervangen ... Veel jonge werknemers verlaten de school met een cadeau-diploma maar kunnen niet meer aanbrengen wat de oudere generatiewel kon : eergevoel voor het werk, vakkennis, inzicht en nauwkeurigheid. Men heeft geluk als men eens een goede werkman over de vloer krijgt.

 • Gino Denil

  Ze waren toch te duur. Moeten ze toch blij zijn dat ze er vanaf zijn.

 • Luc Deville

  De paniek begint te komen bij al die 30ers en 40ers want nu gaan ze ook moeten werken en verantwoordelijkheid nemen. Alle problemen konden ze afwenden op de oudere werknemers, maar nu beseffen ze dat ze ook ouder worden en ze 0 ervaring hebben.

 • Baldr VanHoek

  STOP met mensen te verplichten te rusten op basis van leeftijd. DISCRIMINATIE die niet wordt bestraft terwijl het een mensenrecht zou moeten zijn. Laat mensen kiezen en respecteer dat. Deze maatschappij maakt al decennia miljarden schulden vanuit het niets en wil burgers constant plichten opleggen want ze moeten er voor opdraaien. Nooit de politici die obscure maatregelen in hun beslissingskamertjes organiseren alsof burgers minder hoeven te weten hoe beter. Brexit is mooi voorbeeld.

 • james vroman

  700.000 extra gepensioneerden, wie zal dat betalen...die hebben al betaald de vraag is waar is al dat geld naartoe ?