Neem jij middagpauze niet volledig? Dat kost je 44.000 euro netto op hele carrière

Een middagpauze duurt gemiddeld 22 minuten en twintig seconden, terwijl ruwweg ruim 40 minuten toegelaten zijn door de werkgever.
Getty Images/iStockphoto Een middagpauze duurt gemiddeld 22 minuten en twintig seconden, terwijl ruwweg ruim 40 minuten toegelaten zijn door de werkgever.
Meer dan de helft van de Belgen (58 procent) neemt niet zijn volledige middagpauze. Dat blijkt uit een onderzoek van Stepstone. Gemiddeld verliest een werknemer daar op een hele carrière 44.279 euro netto mee, zegt het HR-bedrijf. 

Stepstone ondervroeg 5.000 werknemers naar hun lunchpauze en kwam erachter dat een gemiddelde middagpauze 22 minuten en twintig seconden duurt, terwijl ruwweg ruim 40 minuten toegelaten zijn door de werkgever.

De voornaamste reden om de middagpauze niet (volledig) op te nemen, is dat men te veel werk heeft (74 procent). Andere, maar duidelijk minder doorslaggevende redenen waren dat men dan eerder naar huis kon (15 procent) en omdat men zijn of haar pauze niet belangrijk vindt (15 procent).

Van wie geen of slechts gedeeltelijke een pauze neemt, kiest bijna 71 procent ervoor om zijn of haar lunch op de werkplek te eten tijdens het werk - eventueel tijdens een rustiger moment. Meer dan 16 procent eet daarentegen helemaal niet.

Franstaligen

Opmerkelijk is dat de druk bij de Franstalige werknemers om geen pauze te nemen groter is dan bij de Nederlandstalige. Zo voelt 13 procent van de Nederlandstalige ondervraagden druk om 's middags door te werken. Bij de Franstalige werknemers was dat 28 procent.

Dat de Belg geen of een onvolledige pauze neemt, is voelbaar in de portemonnee, zegt Stepstone. "Wanneer we de gewerkte middagpauze omrekenen naar een geldelijke waarde, komt dat overeen met een verlies van ruim 44.000 euro netto in een voltijdse carrière van 45 jaar", aldus nog Stepstone.

Bekijk ook:
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Ik werk tot de laatste minuut (ik "bol niet uit"), maar ik werk ook geen seconde langer dan de officiële werktijd, tenzij in een strikt toegepaste overurenregeling! Als het noodzakelijk is dat mensen pauzes laten liggen om het werk af te krijgen, wil dat zeggen dat het management de zaken niet goed organiseert en dat is vaker het geval dan men wil geloven... Helaas is er weinig animo voor evaluaties van beneden naar boven.

 • Luc Moortgat

  Een HR bedrijf wil gewoon zoveel mogelijk mensen van job doen veranderen door negativiteit in de werksfeer te scheppen zodat zij er iets aan kunnen verdienen.

 • Emi De graeve

  ik had destijds 15 minuten om tijdens de middag van de ene school in Koekelberg naar de andere school in Jette te rijden. Gewoon geen tijd om te eten....

 • Dirk Saenen

  belachelijk - het kost helemaal niets ! Ik neem nooit pauze, en heb daarvoor geen cent moeten betalen !

 • ivo simons

  Waarom moet hier elke seconde geld opleveren? Mensen die graag hun beroep uitoefenen rekenen niet zoals die domme syndicalisten en journalisten. Ik ben 73 en heb bijna nooit een volledige middagpauze genomen omdat ik mijn werk graag deed.