Nederlandse winkelketen V&D is failliet

EPA
De Nederlandse warenhuisketen V&D is failliet verklaard. De rechtbank in Amsterdam heeft op de laatste dag van het jaar het faillissement uitgesproken, zo maakten de bewindvoerders van het bedrijf bekend. De curatoren van de Nederlandse winkelketen V&D verwachten in januari duidelijkheid te hebben over de doorstart van het bedrijf. 

V&D vroeg en kreeg vorige week al uitstel van betaling, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen.

Eerder dit jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar zover kwam het niet.

De curatoren van de Nederlandse winkelketen hopen in januari  meer duidelijkheid te hebben over de doorstart van het bedrijf. Daarbij wordt momenteel gemikt op een nieuw leven voor alle warenhuizen en restaurants van het concern.

Doorstart

De woordvoerder benadrukte dat er veel belangstelling is voor V&D, vanuit binnen- en buitenland. Over de vorm die een uiteindelijke doorstart krijgt, is volgens hem op dit moment echter nog niets te zeggen. Hij wees er wel op dat het strategische plan dat V&D eerder dit jaar voor de komende jaren opstelde, nog niet van tafel is.

"Dat gaat uit van het behoud van alle filialen", stelde hij. "Die strategie is ook altijd door alle betrokkenen onderschreven. We gaan daarom nu niet voor de krenten uit de pap, maar voor het hele bedrijf. Garanties kunnen we echter niet geven. Er wordt in ieder geval alles aan gedaan om er zo veel mogelijk uit te halen voor schuldeisers en om zo veel mogelijk banen te behouden."

'Ons strategisch plan gaat uit van het behoud van alle filialen'