Ga naar de mobiele website
^ Top

Nederlandse waakhond "verbijsterd" over investering ING en Raobank in kolenbedrijf

Een mijnwerker bij een Russische kolenmijn.
anp Een mijnwerker bij een Russische kolenmijn.
De Nederlandse banken ING en Rabobank hebben in februari miljoenen geïnvesteerd in een Russisch kolenbedrijf. Waakhond De Eerlijke Bankwijzer is verbijsterd dat beide banken hebben geïnvesteerd in Russische kolenproducent SUEK en roept zowel ING en Rabobank op om geen leningen meer te verstrekken aan kolenproducenten.

Volgens de organisatie, waar onder meer Oxfam Novib, FNV en Milieudefensie achter schuilgaan, is de lening tegenstrijdig met het in november genomen besluit van ING om minder te investeren in kolen. Ook voor Rabobank strookt de gezamenlijke lening aan de Russische kolengigant SUEK niet met het imago van de bank als marktleider op het gebied van duurzame energieopwekking, aldus De Eerlijke Bankwijzer.

SUEK is de grootste kolenmijnbouwer van Rusland. Beide banken investeerden 109,3 miljoen euro. Dat brengt het totaalbedrag van de lening op 218,6 miljoen euro.

ING maakte eind vorig jaar nog bekend te willen stoppen met het investeren in de kolenindustrie. De Eerlijke Bankwijzer wijst ook op het VN-klimaatverdrag, dat onlangs in Parijs werd gesloten. De waakhond wil dat beide banken beloven geen geld meer uit te lenen aan kolenproducenten.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug