Nederlandse regering geeft KLM 3,4 miljard euro noodsteun

REUTERS
De Nederlandse regering schiet luchtvaartmaatschappij KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven. Dat melden de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.

De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro.

De steun moet KLM helpen om de coronacrisis te doorstaan. “Het financieringspakket is noodzakelijk om de komende periode de lange en moeilijke weg van herstel veilig te stellen”, stelt KLM-topman Pieter Elbers in een persbericht.

Voorwaarden

Aan de steun zijn wel een reeks voorwaarden verbonden. Zo zijn er hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven. Voorts moet het aantal nachtvluchten omlaag en moet de luchtvaartmaatschappij meer werk maken van verduurzaming. Ze zal ook geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders zo lang de steun loopt.

Bovendien moet KLM zelf de kosten met 15 procent verlagen. Daarvoor wordt de komende maanden een herstructureringsplan opgesteld. Doel ervan is om “de huidige activiteiten van KLM te herzien en KLM aan te passen aan de veranderde economische realiteit”, aldus de maatschappij.

Het is aan de directie en de vakbonden om het plan uit te werken, maar de Nederlandse regering legt toch al enkele krijtlijnen vast. “Het verbeteren van de competitiviteit zal ook een substantiële bijdrage van het personeel via de arbeidsvoorwaarden vereisen”, klinkt het in de brief van de ministers. Er is sprake van looninleveringen, waarbij de werknemers die het meest verdienen ook het meest zullen moeten inleveren. En de topmanagers zullen voorlopig geen bonussen meer krijgen.

Over eventueel jobverlies wordt in het persbericht van de luchtvaartmaatschappij nog niets gezegd. Maar minister Hoekstra zei vrijdag al dat banenverlies waarschijnlijk onvermijdelijk zal zijn. Naar verluidt zouden 6.000 van de 30.000 banen op de tocht staan.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.