Nederlandse Bavaria neemt Palm over

De Nederlandse bierbrouwer Bavaria neemt de Belgische speciaalbierbrouwer Palm over. Dat maakte Bavaria vandaag bekend, zonder financiële details te noemen.

Bavaria koopt in eerste instantie 60 procent van de aandelen van Palm Belgian Craft Brewers. Het is de bedoeling dat het belang in 2021 wordt uitgebreid naar 100 procent.

Palm was op zoek naar een partner om zijn "internationale distributiekracht te maximaliseren", legt eigenaar Jan Toye uit. Palm krijgt door de overname immers toegang tot het internationale netwerk van Bavaria.

Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. De brouwerijen Palm & De Hoorn in Steenhuffel en Rodenbach in Roeselare maken deel uit van het meerderheidsbelang. "Deze locaties zullen ook in de toekomst bier blijven brouwen", zo luidt het in een persbericht. Palm blijft onder de vleugels van Bavaria overigens als Belgische entiteit bestaan en behoudt een eigen directie.

Jan Toye, gedelegeerd bestuurder van Palm (links), en Bavaria-ceo Jan-Renier Swinkels klinken in Steenhuffel op de overname.
BELGA Jan Toye, gedelegeerd bestuurder van Palm (links), en Bavaria-ceo Jan-Renier Swinkels klinken in Steenhuffel op de overname.

Door de deal krijgt Bavaria meerdere speciaalbiermerken in handen, waaronder Palm, Rodenbach, Brugge, Steenbrugge, Cornet, Arthur's Legacy en Estaminet. "Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca'', zegt Bavaria-topman Jan-Renier Swinkels in een toelichting. "België is hét speciaalbierland bij uitstek'', benadrukt de directievoorzitter. "We zijn trots op deze samenwerking en het samengaan van twee prachtige familiebedrijven met beide een eeuwenoude historie."

Bavaria en Palm zijn samen goed voor 600 jaar bierbrouwhistorie. De geschiedenis van Bavaria gaat terug tot 1719. De brouwerij van Palm werd opgericht in 1686 in Steenhuffel. Anno 2016 produceren de brouwers gezamenlijk jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier.

Palm zat al enkele jaren in financiële ademnood en had kapitaal nodig om te overleven. Dat stelt vakbondssecretaris Bert Verhooghe (ABVV) in een reactie op de overname van Palm door de Nederlandse brouwer Bavaria. Wat betreft de gevolgen van de overname voor Palm reageert Verhooghe afwachtend. Zo wijst hij er op dat de Nederlandse brouwer nog geen beloften heeft gedaan om in de Belgische productiesites te investeren.

BELGA
BELGA