Nationale Bank: “Komende regering moet 11 miljard euro in twee jaar besparen”

"Onze economie is weerbaar gebleken in een moeilijke internationale omgeving, en ik denk dat dat ook zo zal blijven", zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank.
Photo News "Onze economie is weerbaar gebleken in een moeilijke internationale omgeving, en ik denk dat dat ook zo zal blijven", zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank.
De Nationale Bank van België (NBB) heeft haar prognoses voor de economische groei in België de komende jaren licht naar beneden herzien. De groei zou dit jaar uitkomen op 1,2 procent. Voor 2020 en 2021 is dat respectievelijk 1,1 procent en 1,2 procent. De koopkracht van de gezinnen zou de komende jaren aantrekken. Dat blijkt bij de voorstelling van de nieuwste prognoses van de NBB. Voor de komende regering had de Nationale Bank slecht nieuws: de overheid moet in twee jaar 11 miljard euro besparen.

Een half jaar geleden ging de NBB nog uit van een economische groei met 1,4 procent dit jaar en met respectievelijk 1,3 procent en 1,2 procent in 2020 en 2021. De gouverneur van de Nationale Bank, Pierre Wunsch, benadrukt wel dat de neerwaartse herziening een stuk minder fors is dan voor Europa of Duitsland. "Onze economie is weerbaar gebleken in een moeilijke internationale omgeving, en ik denk dat dat ook zo zal blijven", aldus Wunsch.

De NBB verwacht dat de koopkracht van de gezinnen zal aantrekken. Ze zou in 2021 per Belg 3,5 procent hoger liggen, met name dankzij aantrekkende loongroei. Daardoor zal de gezinsconsumptie sterker toenemen dan in de voorbije jaren, en dat zou zich vertalen in een gestaag oplopende kerninflatie, die de 2 procent uiteindelijk zou benaderen. Het Planbureau voorspelde gisteren ook al dat de koopkracht zou toenemen.

Werkgelegenheid

De economische groei zal minder ondersteund worden door de bedrijfsinvesteringen, die zullen matigen. En ook de groeibijdrage van de netto-uitvoer zal geleidelijk wat negatiever worden, naarmate de invoer door een aantrekkende binnenlandse vraag sterker groeit terwijl de uitvoergroei stagneert.

De NBB verwacht dat tot en met 2021 zowat 120.000 extra arbeidsplaatsen gecreëerd worden. De historisch lage werkloosheidsgraad zal de komende jaren stabiliseren. De krachtige werkgelegenheidsgroei in België zou geleidelijk teruglopen door de verminderende impact van het loonmatigingsbeleid en de maatregelen om het effectieve arbeidsaanbod te verhogen, maar ook door arbeidsmarktkrapte. De bedrijvigheid zal daarbij gaandeweg meer ondersteund worden door productiviteitsstijgingen. “De grote uitdaging wordt de evolutie van de productiviteit”, aldus Wunsch. “Die moet ondersteund worden door hervormingen.”

Voor de toekomstige regering had de NBB opnieuw een waarschuwing klaar. Het begrotingstekort verslechtert de komende jaren opnieuw en er blijven aanzienlijke inspanningen nodig om een structureel begrotingsevenwicht te bereiken. Om het structureel tekort weg te werken, gaat het om een consolidatie-inspanning van 11,1 miljard euro tegen 2021, of 2,3 procent van het bruto binnenlands product. 
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dylan Huyse

  Kerninflatie ; het stijgen van de prijzen EXCLUSIEF voeding en energie, +3,5% -+-2,-% = +1,5% valt mee volgens mij :D gezinnen zullen meer middelen hebben en opnieuw is het niet goed genoeg....

 • stefan ceulemans

  Ja en dat met onze begroting die niet op orde is zullen de gewone mensen nog meer achteruit gaan byebye koopkracht

 • james vroman

  Door de loonlasten te verlagen krijg je als arbeider niets meer integendeel , het is opnieuw een poging tot cadeau's uitdelen aan het bedrijfsleven ...ondertussen zitten we reeds met een tekort van meer dan 10 miljard aan zo'n geschenken die opgehoest mogen worden door de burger ...genoeg is genoeg ..een bedrijf moet zelf voor zijn aandeelhouders zorgen niet de burger ..ze leven momenteel van de staat .

 • vital verstraten

  fantasistch, 3,5 procent op 3 jaar, en wel even vergeten dat we een inflatie van 2 procent per jaar hebben, waar ook de ECB naar streeft, geeft dat een netto koopkracht van +3.5% - 6%= - 2,5 procent achteruitgang ondanks dat men meer euro's krijgt. Maak de mensen iets anders wijs, en ook uw minderheidsaandeelhouders van de NBB die u reeds meer dan 20 jaar discrimineert! Bol het af man!

 • Anne Callebaut

  Eerst beginnen bij hun eigen (Afscheid premies - aanwezigheid in de verschillende regeringen enz.....).