Ga naar de mobiele website
^ Top

Na vertrek Telenet moet Bel20 misschien worden herschikt

BELGA
Als het Amerikaanse Liberty Global erin slaagt om 95 procent van de aandelen van Telenet te verwerven en het telecombedrijf van de beurs haalt, dan moet de Belgische sterindex Bel20 opnieuw worden herschikt. Dat gebeurde de voorbije jaren al herhaaldelijk, onder meer doordat steeds meer bedrijven van de beurs verdwijnen. Minder dan een jaar geleden was dat al het geval met Omega Pharma.

Wie Telenet zal vervangen binnen de Bel20, is nog niet duidelijk. Volgens zakenkrant De Tijd komt het biotechbedrijf Thrombogenics momenteel in aanmerking, met een beurswaarde van 1,03 miljard euro. De herschikking gebeurt ten vroegste in december, op de derde vrijdag van de maand na beurssluiting. Maar alles zal uiteraard afhangen van de timing van het bod van Liberty Global.

De samenstelling van de Bel20 kan sinds vorig jaar vier keer per jaar veranderen, afhankelijk van de waardering van de bedrijven. Een bedrijf komt in aanmerking voor een zitje in de index wanneer zijn vrije marktkapitalisatie bij de grootste tien in Brussel hoort. Tegelijk wordt een Bel20-bedrijf uit de index gegooid, wanneer zijn vrije marktkapitalisatie niet langer bij de grootste dertig hoort. De herschikking gebeurt in maart, juni, september en december, telkens op de derde vrijdag van de maand.

De jongste wijziging dateert van begin dit jaar, toen het gedecimeerde Dexia plaats moest ruimen voor Elia. D'Ieteren nam dan weer de plaats in van Omega Pharma, waar eigenaar Marc Coucke de andere aandeelhouders uitkocht.

Meer over


Meld een bug