Na reusachtige euforie over ruimtestunt volgt knalharde landing voor Elon Musk

EPA
Na de vlucht op grote hoogte volgde een pijnlijke crash voor Elon Musk. Tesla heeft een recordverlies in de boeken geschreven. Spectaculaire beelden van een elektrische wagen in de ruimte kunnen daar niets aan veranderen. Tenslotte loopt de productie van het langverwachte Model 3 nog altijd voor geen meter.

Een dag lang leek het alsof Elon Musk over bovennatuurlijke krachten beschikte. De lancering van een rode Tesla Roadster met de krachtigste raket ter wereld - de 'Falcon Heavy' van zijn andere bedrijf SpaceX - was een ongezien succes. Maar de resultaten die de CEO woensdag presenteerde, veroorzaakten een knalharde landing. De baas van Tesla zag het verlies afgelopen kwartaal nog verder oplopen tot ruim 675 miljoen dollar, nadat in het derde kwartaal al het grootste verlies ooit was neergezet. En daar zit de sputterende productie van het Model 3 voor veel tussen.

De krachtigste draagraket staat klaar in haar lanceerplatform.De rode Tesla van werd met de krachtigste draagraket de ruimte ingeschoten.
AP & SpaceX De krachtigste draagraket staat klaar in haar lanceerplatform.De rode Tesla van werd met de krachtigste draagraket de ruimte ingeschoten.

Het zit Tesla al langer tegen bij de productie van Model 3. Dat is de nieuwe auto die in juli geïntroduceerd werd als de 'elektrische auto voor de massa'. De autobouwer heeft fors geïnvesteerd in allerlei robots, assemblagelijnen en andere zaken die nodig zijn voor de bouw. Voorlopig steekt de levering ervan echter nog af bij de andere, duurdere modellen.

In oktober, november en december werden in totaal nog maar 1.550 exemplaren van de Model 3 gebouwd. Tesla zag zich in januari daarom al genoodzaakt de productiedoelstellingen nog verder voor zich uit te schuiven. Het bedrijf denkt nu niet voor halverwege dit jaar 5.000 wagens per week te kunnen afleveren van het type. In totaal leverde Tesla in het vierde kwartaal 29.870 voertuigen af.

Tesla Model 3
EPA Tesla Model 3

Worst

De CEO repte met geen woord over de datum waartegen de oorspronkelijk beoogde capaciteit van 10.000 stuks per week zou moeten worden bereikt. "We zijn nog een eind verwijderd van de productiedoelstellingen", zei hij. "Maar als we een Roadster naar de planetoïdengordel kunnen sturen, kunnen we hopelijk ook de productieproblemen met Model 3 oplossen." 

Musk liet verder niet in zijn kaarten kijken. Hij vergeleek de productie van Model 3 met worst. "Wanneer men dol is op worst, vraagt men zich ook beter niet af hoe die lekkernij wordt gemaakt."

Tesla CEO Elon Musk
EPA Tesla CEO Elon Musk

Lichtpuntje: de opbrengsten van Tesla gingen op jaarbasis wel vooruit, van 2,3 miljard naar 3,3 miljard dollar. En Musk heeft aan beleggers laten uitschijnen dat de verliezen weldra tot het verleden gaan behoren. Men verwacht dat het bedrijfsresultaat "ergens in 2018" definitief positief zal worden. Van de S- en X-modellen zullen er dit jaar ongeveer 100.000 worden verkocht, voorspelde de Tesla-baas.

Speculaties

In het verleden deden speculaties de ronde als zou Musk op het punt staan om Tesla de rug toe te keren om zich te kunnen focussen op het organiseren van ruimtereizen. Gezien het enthousiaste gejuich over zijn raketlancering, zou het behoorlijk verleidelijk zijn om de verliesrapporten van Tesla aan een ander over te laten. Zeker om dat zijn contract die mogelijkheid voorziet.

Musk heeft echter verzekerd dat er "geen actieve zoektocht naar een nieuwe CEO plaatsvindt". "Maar op een gegeven moment kan een geweldige persoon van binnen of buiten het bedrijf die functie op zich nemen - en dat is oké voor mij."
77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Abers

  Haha Jim fonteyne. Je gelooft zelf toch niet wat je hier vertelt. Denk je nu echt dat het een standaard model was? En momenteel is men bezig met technologie waar men electriciteit zou kunnen "tanken" ipv batterijen op te laden. Je tankt dan een soort herbruikbare bolletjes die elektriciteit kunnen opslaan. Bij een tankbeurt gaan de oude eruit en komen er nieuwe in

 • Kris Cronos

  De reacties zijn weer geweldig. Kijk eens in de spiegel en wees dan eerlijk. Zou jij dag en nacht werken om de groene energie en ruimtetechnologie voor iedereen te verbeteren terwijl je met verlies draait als je schatrijk bent? ...

 • Jeanot Laseure

  Hij zou beter zorgen dat zijn klanten de wagen krijgen die ze besteld hebben en waar zij nota bene een voorschot voor betaald hebben zeker ? Hij zal eindigen zoals zovele ego trippers : Bankroet en de klanten hun geld en de waarborg op hun wagens kwijt. Tesla ? Ik moet er geen hebben, dank u.

 • Tommy Roelants

  Als het over energie en milieu gaat merk je toch dat het onderwijsniveau in Vlaanderen sterk te wensen over laat.

 • Yvan Janssens

  De bovennatuurlijke krachten van Elon Musk? Het groot geld van de grote belastingsparadijzen ja dat zijn die zogenaamde "bovennatuurlijke" krachten van den Elon. Denken ze nu echt nog dat we al die nonsens nog geloven misschien?