Na Griek en Pool heeft Belg het meeste angst om te falen met onderneming

THINKSTOCK
Binnen Europa hebben enkel de Grieken (61,6 procent) en de Polen (51,1 procent) meer angst dan de Belgen (49,4 procent) om te falen met een eigen onderneming. Dat blijkt uit de Global Entrepreneurship Monitor (GEM), een internationaal onderzoeksproject dat jaarlijks de ondernemersactiviteit meet in verschillende landen.

Van de Belgen tussen 18 en 64 jaar startte 5,4 procent recentelijk een eigen zaak of is daarmee bezig. Dat cijfer ligt iets hoger dan in de voorbije jaren (4,9 procent in 2013 en 5,2 procent in 2012), maar blijft onder het Europese gemiddelde van 7,8 procent. In Nederland ligt het percentage zelfs op 9,5 procent. Duitsland (5,3 procent) en Frankrijk (5,3 procent) scoren dan weer nog iets slechter dan ons land.

"Belgen lopen niet warm om een eigen zaak op te starten", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Nochtans is de instroom van nieuwe ondernemers nodig om onze welvaartscreatie op peil te houden en economische groei te stimuleren. Het belang van ondernemerschap voor onze maatschappij is groot."

Kleine ondernemingen (tot 50 werknemers) staan volgens Unizo in voor 52 procent van de tewerkstelling en 41 procent van de toegevoegde waarde in België. De ondernemersorganisatie vraagt daarom alle overheden om te werken aan een ondernemersvriendelijkere omgeving. "Een verdere verbetering van het sociaal statuut van zelfstandigen - een belangrijke hinderpaal om te starten - blijft een absolute prioriteit. Ook de toegang tot financiering voor startende ondernemers moet beter", klinkt het.

Uit de GEM blijkt voort dat 52,4 procent van de Belgen ondernemerschap als een goede carrièrekeuze ziet. Ook hier scoren onze noorderburen een pak beter met een percentage van 79,1 procent. Het gemiddelde in Europa is 56,9 procent. "Ondernemers nemen een aanzienlijk persoonlijk risico door hun eigen centen te investeren in de uitbouw van een eigen zaak. (...) En als het in het slechtste geval fout afloopt sta je er als ondernemer - in tegenstelling tot werknemers - alleen voor. Dat schrikt veel mensen af", aldus Unizo.