Exclusief voor abonnees

Na de schandalen: hoe kies je nu best je goede doel?

BELGAIMAGE
Seksschandaal bij Oxfam UK op missie in Haïti, ontslagen bij Artsen Zonder Grenzen na seksueel misbruik en “nog zoveel dat het daglicht niet mag zien”, dixit hulpverleningsexpert Linda Polman gisteren. Wie gelooft de grote ngo’s nog? En ook: hoe weet ik nu of een goed doel wel ‘goed genoeg’ is om mijn geld aan te geven? 

Geven doe je niet enkel met je hart, je houdt er ook beter je hoofd bij. Want waar komt je geld terecht? We zijn er allemaal niet meer echt gerust in, zo blijkt. Slechts 53% van de mensen heeft nog vertrouwen in ngo's, terwijl dat in 2014 nog 66% was. Onderzoek wijst ook uit dat 75 procent van de goede doelen nauwelijks impact hebben. En ook de schandalen die de afgelopen dagen aan het licht kwamen, doen velen twijfelen over welk goed doel ze nu wel nog met een gerust hart kunnen steunen. Het effectief altruïsme is een denkrichting die je helpt om het meest doeltreffend te schenken. Verschillende tips tonen aan hoe je het maximale uit je gift haalt. 

Je hebt 22% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Gijselaar

  Het kan er niet af,anders komt mijn maandelijkse vakantie in het gedrang.Ik doe men geld zelf wel op heb daar niemand voor nodig.

 • Patrick Kelchtermans

  via onze belastingen steunen we al ontwikkelingshulp - regering maakt budgetten vrij, daar hebben we niks aan te kiezen. Ik steun alleen nog hele kleine, lokale goede doelen. Organisaties die nog niet kreunen onder een veel te vet management en die volledig transparant zijn.

 • Wendy Decat

  En dan spreken we nog niet van de oplichting met duolegaten. Zo zijn er vzw's die hun vrijwillers erop uitsturen om ouderen en zieken in te palmen als mantelzorger om erfenissen binnen te rijven. Heb het zelf meegemaakt met een vzw te lovenjoel, en mijn geval is niet alleenstaand.

 • Karine Roeland

  Ik geef al jaren aan het beste goede doel: mijn eigen portemonnee en spaarrekening.

 • Fritz De Pessemier

  Een NGO is een criminele organisatie die zich met belastinggeld laat betalen maar geen controle wil op hun malversaties. NIET sponsoren dus.