Na de bitcoin: virtuele munt 'ripple' in opmars

Thinkstock
Beleggers in virtuele munten hebben een nieuwe lieveling: de ripple. Die is de afgelopen weken zo hard in waarde gestegen, dat hij inmiddels de tweede cryptocurrency ter wereld is, na de bitcoin. De ripple heeft de ethereum ingehaald.

Eén ripple is momenteel ruim drie dollar waard, een record. Half december was dat ongeveer dertig dollarcent. Dat komt neer op een stijging van 1000 procent binnen een maand. In mei vorig jaar was de ripple maar een paar cent waard.

De waarde van de ripple is veel lager dan die van andere virtuele munten, maar er zijn veel ripples in omloop. Daardoor is de totale waarde van de munt inmiddels opgelopen tot 122,7 miljard dollar, omgerekend ruim 100 miljard euro.

De ripple profiteert van de aandacht voor de bitcoin. Mensen krijgen daardoor ook oog voor andere virtuele munten. Daardoor stijgt de prijs, wat nieuwe kopers aantrekt, waardoor de prijs verder stijgt, en zo gaat het steeds verder omhoog. Anders dan de bitcoin wordt de ripple gerund door een bedrijf, dat steun krijgt van een paar grote banken.

Eén bitcoin is momenteel ongeveer 15.000 dollar waard. Alle bitcoins samen hebben een waarde van ruim 250 miljard dollar, dus twee keer de ripple. Alle ethereums zijn in totaal 91 miljard dollar waard. Er bestaan wereldwijd ongeveer 900 virtuele munten. Die zijn in totaal bijna 700 miljard dollar waard.
28 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nicolas Viaene

  Bart, klopt niet. Er zijn of zullen max 100 miljard Ripples bestaan.

 • Bart Verbeeck

  Ben geen ripple fan, maar het is wel iets dat al werkt en in de bankwereld een grote kans heeft om door te breken. Dat is wellicht de reden voor deze pump. Maar, er is ook een probleem. Elke maand worden er 1 miljard Xrp bijgemaakt, dus inflationair. Net zoals fiat geld dus. De grote meerderheid van Xrp is in handen van Ripple zelf. Het is geen gedecentraliseerd systeem.

 • James Vernailen

  Ik denk niet dat ik hier links kan plaatsen dus van coinmarketcap website stond dat het reeds gecrashed was maar blijkbaar toch extra bronnen moeten checken want ik zie inderdaad dat het nog niet gecrashed is. Mijn excuses.

 • Timothy Devulder

  10000 ripples gekocht aan iets minder dan 20 cent. Deze munt heeft een 3 nummer potentieel. Anders dan de bitcoin kan deze munt het zwart gat tussen banken en crypto's volledig doen vervagen. De aangekondigde partners versluizen ongeveer 1.5 trillioen euro per dag, ga maar rekenen welk potentieel deze munt heeft. Ik hou mijn ripples nog tot 100.

 • Francinne Declerque

  Ripple is niet de toekomst, want hier zitten de banken zelf achter, om internationale transacties sneller en goedkoper te maken, maar nog altijd onder hun controle. Het beleggen interesseert me minder wel kijk ik uit naar de cryptocurrencies die de bank als tussenpersoon uitschakeld, en een Exchange die echt gedecentraliseerd is zoals de IOTA.