Muyters wil uitkering afpakken van werkonwillige bruggepensioneerden

Photo News
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) wil meer SWT'ers activeren en sancties treffen voor wie niet solliciteert. Dat zegt hij in de Gazet Van Antwerpen. Hij roept de federale regering ook nogmaals op om het hele systeem af te schaffen.

Vlaams Parlementslid Emmily Talpe (Open Vld) vroeg aan minister Muyters hoe het zit met de activering van mensen die in 2017 een SWT-statuut hebben gekregen. SWT staat voor 'stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag', ofwel het oude brugpensioen. Het gaat om ouderen die na hun ontslag een werkloosheidsuitkering krijgen en daarbovenop een premie van hun ex-werkgever. Dat SWT kan dit jaar onder bepaalde voorwaarden worden toegekend aan mensen van 56 jaar en ouder.

Uit de cijfers die Talpe van Muyters kreeg, blijkt dat geen enkele persoon die in 2017 met brugpensioen ging, naar de controledienst van de VDAB is doorgestuurd. Er is dus ook geen enkele sanctie uitgesproken. Gemiddeld kreeg een SWT'er slechts 0,3 vacatures toegestuurd.

Muyters gaat de VDAB nu verplichten om meer sollicitatie-opdrachten naar die doelgroep te sturen. Wie niet wil solliciteren, zal worden geschorst. "Vanaf het moment dat een SWT'er wordt geschorst, zullen de onderhandelingen bij bedrijven er heel anders aan toe gaan", zegt Muyters.
122 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hugo de smet

  En dit terwijl die irritante zakkenvuller zelf veel sneller op pensioen kan dan de gewone werkmensen die veel harder werken voor een veel lager pensioen die dan nog onzeker wordt ook.walgelijk als die man ook maar 1 stem krijgt bij de volgende verkiezingen. Niet de bruggepensioneerden zijn profiteurs maar wel de politici. Word wakker België!

 • Tom Faes

  Wij zullen zijn ministerschap afpakken. Nooit meer nva. Laten we er een slogan van maken telkens opnieuw eindigen met "nooit meer nva."

 • Bert Jonckheere

  Het moto van de NVA = reglementeren, verbaliseren, penaliseren.

 • Jan Jansens

  Dat is net de reden waarom ik nooit voor NVA zal stemmen. Ze zijn anti werknemer en pro werkgever.

 • ivan lindekens

  het zoveelste bewijs dat politiek ROT is...hopelijk gaan nu eindelijk de ogen open van de kiezers bij de volgende verkiezingen.