Muyters wijst Voka-voorstel van 100 euro extra netto voor lage inkomens af

Philippe Muyters (N-VA).
Photo News Philippe Muyters (N-VA).
Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en meer mensen aan het werk te krijgen, zouden werknemers met een lager inkomen 100 euro netto extra moeten verdienen. Dat stelt Voka voor, maar de Vlaamse regering wijst het idee af. 

De ondernemersorganisatie Voka kijkt naar de Vlaamse regering voor haar voorstel, maar dat valt op een koude steen bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Hij vindt dat de Vlaamse regering vooral moet inzetten op het aanbieden van vorming en opleiding en op onderzoek en ontwikkeling. Dat heeft hij gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Om meer mensen aan het werk te krijgen, stelt ondernemersorganisatie Voka voor om 100 euro extra te geven aan mensen met een laag inkomen. Wie een brutomaandloon van minder dan 2.500 euro heeft, zou volgens Voka van de Vlaamse regering 100 euro extra netto moeten krijgen.

Jobkorting

Maar Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) loopt niet meteen warm voor het Voka-voorstel. "Ik ben daar niet zo positief over. Het is goed dat mensen meer zouden overhouden, maar dat gebeurt federaal al met de taxshift", aldus Muyters in De Ochtend. Vlaanderen moet volgens Muyters vooral kijken hoe ze langdurig werklozen op weg kan zetten naar werk. "Dat kan door opleiding en vorming en door in te zetten op onderzoek en innovatie", aldus de N-VA-minister.

Muyters wijst er ook op dat de maatregel zo'n 500 miljoen euro zou kosten. "En ik zie niet in hoe wij snel-snel 500 miljoen euro zouden kunnen vrijmaken voor zo'n jobkorting". De eerder afgeschafte jobkorting was volgens Muyters ook "niet de beste maatregel qua efficiëntie". 

"Dit is niet de oplossing die ervoor zal zorgen dat de jobs die niet ingevuld geraken, plots toch kunnen ingevuld worden", aldus Muyters.
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roland Vanlerberghe

  Met andere woorden: beiden de werkgevers en de overheid zijn er van overtuigd dat die laagverdieners best een opslag zouden kunnen gebruiken maar beiden spelen ze de Zwarte Piet naar elkaar toe met de slagzin "Ikke nie gij" en de laagverdieners? Die blijven verder in de kou staan.

 • Jan Verstrepen

  De belastingbetaler gaat het loon van het werkvolk betalen, dus betalen om te werken is aan de orde.

 • LUCIEN MICHIELS

  Dat zijn weer 100 euro die ze zelf niet moeten uitbetalen en kunnen ze aan hun aandeelhouders uitbetalen

 • Joël Versin

  Volgens mij is zoiets als vraag en aanbod, net wat VOKA graag heeft, als het aanbod te klein is... Stijgt de prijs, tenzij het over loon gaat?... Maar ze hebben ook een punt, als niet werken bijna hetzelfde oplevert als wel werken...

 • Hilde Eykens

  De nva heeft bewezen echt een zegen te zijn voor dit land, geen enkele partij heeft ooit zoveel mensen in de ondergang geduwd.