Multinationals halen miljarden weg uit België

BASF in Bazel, Zwitserland
EPA BASF in Bazel, Zwitserland
De grote multinationals hebben de voorbije twee jaar 62 miljard euro weggehaald uit hun Belgische financieringscentra. Dat blijkt uit de recentste jaarrekeningen van de grootste 17 financieringscentra van multinationals in België, schrijft De Tijd donderdag. 

De Duitse chemiereus BASF kondigde bovendien aan dat hij zijn treasury center in het najaar verhuist naar Ierland, wat de teller doet oplopen tot boven 78 miljard euro. Zeven van de 17 financieringscentra zijn zelfs volledig stopgezet.

Grote multinationals maken al sinds de jaren 80 gebruik van een in België gevestigd financieel vehikel om hun wereldwijde financiering te beheren. Dat gebeurde vrijwel belastingvrij dankzij fiscale gunstmaatregelen als de notionele intrestaftrek. De regering maakte die fiscale aftrek in juli 2017 minder aantrekkelijk. 

Na de BASF-verhuizing duiken de in België geparkeerde kapitalen onder de lat van 100 miljard euro, tegenover ruim 300 miljard euro zeven jaar geleden.

De multinationals repatriëren de miljarden om ze op groepsniveau te beheren of toe te wijzen aan financieringsvehikels in landen als Ierland, Luxemburg of Nederland.
340 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Albert Devrije, denkt u dan dat omdat het financieel centrum zich in België bevindt, het geld ook in België geïnvesteerd wordt? Dat wordt overal ter wereld geïnvesteerd, onafhankelijk van waar het financieel centrum zich bevindt.

 • Tom Faes

  Mijnheer mampaey, De Wever had beloofd dat het twee ( 2) jaar moeilijk zou zijn . Of je bent dat vergeten en dat kan of je bent een blinde volgeling . Zelf nadenken is ons land niet verboden hoor . Let op want nu gaat De Wever opnieuw met een soortelijk verhaal komen maar denk dan aan het verhaal van de ezel en de steen

 • Robert Sys

  In plaats van te mekkeren over wat ander verdienen of fout doen de tijd gebruiken om zelf vooruit te geraken. Koop bv aandelen dan kan je mee genieten van de winsten, of mee delen in de verliezen want dat hoort er ook bij. Of ga leven als een kluizenaar dan hebben de rijken minder inkomsten. Rijden we allen een maand met de fiets, de regering verbied dd volgende maand de verkoop van fietsen. Geld is zoveel waard als wat de dwazen er mee willen doen.

 • alain debels

  Als particulier hebben wij met zijn allen tussen 2010 en 2014 miljarden terug getrokken uit Luxemburg en Nederland. Het stond daar ook maar geparkeerd omdat het opbracht en we hier er niets op moesten betalen. Nadien kon het niet meer. Die landen zijn er ook niet slechter van geworden.

 • Albert Devrije

  Denkt men nu echt dat dit geld daar op een hoop ligt te niksen? Het wordt geïnvesteerd om winst te maken, want geld dat niet opbrengt, daalt in waarde gelijk aan de inflatie. Dat dit geld hier vertrekt, is dus slecht nieuws.