Moody's verlaagt langetermijn-kredietscore van Wallonië niet: “Geweldig nieuws”

De Waalse minister van Begroting Jean-Luc Crucke.
BELGA De Waalse minister van Begroting Jean-Luc Crucke.
Het kredietratingagentschap Moody's verandert de langetermijn-kredietscore van het Waals gewest niet en behoudt ze op A2. "Dit is geweldig nieuws nu er wereldwijd een gezondheidscrisis woedt", reageert minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR). “Het werk van de afgelopen maanden is enorm geweest en de financieringsoperaties zijn goed verlopen”, aldus de minister.

Op 28 mei voerde Wallonië de grootste financiële operatie uit haar geschiedenis uit met de uitgifte van de twee leningen op 5 en 20 jaar met een totale waarde van 2 miljard euro. In 2020 werd al 4 miljard euro opgehaald om te kunnen beantwoorden aan de dringende noden gelinkt aan de coronacrisis, zegt Crucke.

“Om de rating te behouden, heeft Moody’s zich gebaseerd op een uitgebreid reglementair en wettelijk kader, de fiscale autonomie van Wallonië, een actief beheer van de schuld, een toegang tot de markten en een ‘zero-based’ begrotingsbeleid dat de kwaliteit van de uitgaven van het gewest moet verbeteren”, aldus de minister nog.

Hij waarschuwt wel dat Wallonië “er alles aan moet doen om het begrotingstekort te reguleren, dat omvangrijk is en recurrent, en om de schuld onder controle te houden, die snel toeneemt”.

De volgende evaluatie van Moody’s wordt voorzien in december. “Om ons daarop voor te bereiden, moeten we hard werken aan een uitgebreide analyse van de overheidsuitgaven gelinkt aan Covid-19, een kalender voor het onder controle krijgen van de schuld en voldoende toegang tot liquide middelen”, besluit Crucke.

Begin juni stelde Moody’s nog de de financiële vooruitzichten van de Franse gemeenschap bij van neutraal naar negatief, vanwege de verwachte hogere schuldgraad. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Fons Dewaele

    De Vlamingen zullen deze put wel dichten, moest de PS in de federale regering zitten.

  • Steve Verwimp

    Natuurlijk verlagen ze dit niet,omdat ze weten dat Vlaanderen de financiën van Wallonië betaald.

  • Jürgen Mouton

    De "fiscale autonomie van Wallonië"?!? Hahaha. Eens zien wat de rating doet, eens Vlaanderen de geldkraan dichtdraait. Want het is enkel daarom, dat ze hun rating behouden. De rating zal zo vlug de dieperik ingaan, dat ze hem nooit meer terugvinden.