Monsanto slaat bod Bayer af

AFP
De Amerikaanse gentech-gigant Monsanto wijst het overnamebod dat het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft uitgebracht af, maar staat wel open voor verdere gesprekken. Dat liet de Amerikaanse zadenveredelaar vandaag weten.

Bayer maakte gisteren bekend 62 miljard dollar (55 miljard euro) over te hebben voor de overname van het Amerikaanse bedrijf. Monsanto gaf eerder al aan een ongevraagd bod van Bayer te hebben ontvangen, zonder te melden om welke prijs het ging.

Monsanto zegt zeker voordelen te zien in een deal met Bayer. Het huidige bod weerspiegelt volgens topman Hugh Grant echter niet de waarde van het concern. Daarnaast blijven er volgens hem teveel zorgen rond de financiering van de transactie en de instemming van toezichthouders bestaan.

AFP

Omstreden

Als de overname door zou gaan, zou het de grootste, maar ook meest omstreden bedrijfsovername in de geschiedenis van de Duitse economie zijn. Monsanto is omstreden, onder andere door de productie van het pesticide Roundup, dat gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

In Roundup zit glyphosaat, een fosfoorverbinding die ervan wordt verdacht kankerverwekkend te zijn. De Europese Commissie moet besluiten of het middel de komende jaren wordt toegestaan op de EU-akkers.

Afgelopen weekend werd er op meer dan vierhonderd plekken gelijktijdig gedemonstreerd tegen Monsanto. Bij een overname zal waarschijnlijk de naam van het bedrijf veranderen.

Bayer taxeert Monsanto's aandelen op 122 dollar per stuk. Dat is 37 procent hoger dan 101,52 dollar, de slotkoers van het Amerikaanse bedrijf op 9 mei, de dag voor het schriftelijke voorstel van Bayer. Monsanto meldde vorige week dat het een ongevraagd bod heeft ontvangen. Het Amerikaanse bedrijf heeft zich er nog niet over uitgelaten, behalve dat het bedrijf het voorstel bekijkt.