Mond-en-klauwzeer aan rand van Europese Unie

idemditoweb.nl
Mond-en-klauwzeer, een dierziekte die evenhoevigen treft, is opgerukt tot aan de rand van de Europese Unie. Vooral in de Balkan moet de waakzaamheid verhoogd worden om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) vandaag gezegd.

"Het virus circuleert momenteel in sommige delen van Europese buurten en in een tiental Afrikaanse landen, in het Midden-Oosten, in grote delen van Eurazië en sommige regio's van Zuid-Amerika", zo stelt de FAO.

Als de EU wil vermijden dat de ziekte zich geografische verder uitbreidt, moet er volgens de organisatie bijzondere aandacht besteed worden aan de Balkan. Die regio telt zowel EU- als niet-EU-landen en bevindt zich bovendien vlakbij de geïnfecteerde landen. De FAO zegt daarom deze landen bij te zullen staan "met het uitwerken en testen van noodplannen".

Mond-en-klauwzeer is een erg besmettelijke ziekte die evenhoevigen treft, zoals runderen, varkens, schapen en geiten. De ziekte "vormt geen bedreiging voor de gezondheid van de mens" maar "veroorzaakt grote productieverliezen en is een belangrijke beperking voor de internationale handel", benadrukt de FAO.