Mogelijk 8.000 ontslagen bij Siemens

Peter Löscher
GETTY Peter Löscher
Het Duitse technologiebedrijf Siemens heeft een efficiëntieplan klaar dat focust op kostenbesparingen. Dat heeft ceo Peter Löscher vandaag aangekondigd in aanwezigheid van 600 topmanagers in Berlijn. Pas volgende maand, wanneer Siemens de resultaten toelicht voor het boekjaar dat eind september afliep, komen er meer details over het plan.

Het is de bedoeling de marketingstrategie te herbekijken, bepaalde processen te vereenvoudigen, overbodige en overlappende functies te schrappen en bedrijfstakken te beoordelen die niet aan de winstverwachtingen beantwoorden. Het plan zal gespreid worden over twee jaar. Volgende maand belooft Löscher meer details.

"We verwachten een van de beste operationele resultaten te zien uit de geschiedenis van ons bedrijf", kon topman Löscher nu wel al kwijt in het bedrijfsblad. "Maar desondanks zijn we niet tevreden, omdat we niet slaagden in ons doel beter te zijn dan de markt en onze concurrenten. Dus trekken we onze conclusies", aldus Löscher in het interview.

8.000 ontslagen
Hoewel de topman ontkent dat onmiddellijk aan ontslagen wordt gedacht, spreken ingewijden van mogelijks 8.000 bedreigde jobs in het kader van de efficiëntieoefening. Dat aantal kan zelfs oplopen tot 10.000.

De electronicareus voert momenteel al onderhandelingen over banenverlies in de Verenigde Staten, waar in september 615 te schrappen jobs werden aangekondigd. In de medische tak schrapte Siemens het afgelopen jaar al zo'n 1.600 jobs. In de lichtdivisie moesten 1.050 werknemers wijken. Het totale aantal personeelsleden dat moet vertrekken, liep het afgelopen jaar al op tot 5.000.

In België stelde Siemens eind september 2011 nog zo'n 1.800 mensen tewerk in vestigingen in Huizingen, Anderlecht en Luxemburg. De meerderheid werkt in Huizingen.