Moederbedrijf Google stoot Apple van de troon als meest waardevolle bedrijf

In augustus werd Google onderdeel van Alphabet
REUTERS In augustus werd Google onderdeel van Alphabet
Alphabet, het moederbedrijf van de populaire zoekmachine Google, heeft na het sluiten van de beurzen technologiebedrijf Apple van de troon gestoten als het meest waardevolle ter wereld. Het bedrijf heeft in het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet behaald, dankzij groei bij advertenties. Dat liet het bedrijf maandag na het slot van de beurshandel in New York weten.

De afgelopen dagen waren spannend voor de twee meest waardevolle bedrijven ter wereld, Apple en Alphabet. Apple noteerde afgelopen vrijdag nog een beurswaarde van ongeveer 515 miljard euro, maar Alphabet nadert snel. Het moederbedrijf van Google hoeft slechts tien procent in koers te stijgen wil het haar concurrent verslaan, mits Apple niet verder zakt. Dertien maanden geleden was Apple nog 643 miljard dollar waard, bijna twee keer zoveel als Alphabet, dat toen 361 miljard dollar waard was.

Omzetstijging van 18 procent
Het is voor het eerst dat het internetconcern resultaten naar buiten brengt onder de nieuwe bedrijfsstructuur, die in augustus vorig jaar werd aangekondigd. De totale omzet van Alphabet steeg met bijna 18 procent tot 21,3 miljard dollar (ruim 19,5 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 4,9 miljard dollar. Daarbij werd geprofiteerd van kostenbesparingen. Bij Google, veruit het belangrijkste onderdeel van Alphabet, stegen de inkomsten uit advertenties met bijna 17 procent.

De resultaten van Alphabet waren beter dan analisten hadden verwacht en nabeurs ging het aandeel met meer dan 8 procent omhoog. Daardoor steeg de beurswaarde van Apple na het sluiten van de beurzen naar 570 miljard dollar. Daarmee haalde Alphabet Apple in als 's werelds meest waardevolle bedrijf. Apple is bijna 535 miljard dollar waard.

De nieuwe bedrijfsstructuur moet helpen het concern transparanter te maken. Onder Google vallen alle mobiele producten en onlineproducten zoals besturingssysteem Android en YouTube. De andere activiteiten zoals zelfrijdende auto's vallen buiten die divisie. Alphabet wordt geleid door de mede-oprichter van Google Larry Page. Mede-oprichter Sergey Brin staat aan het hoofd van Google.

Lange termijn

Nico Bakker, technisch analist bij Bakker Technische Analyse Consultancy BV, ziet het positief in voor Alphabet. "Op de lange termijn ziet het er goed uit", stelt hij. "Sinds eind 2015 zit Alphabet in een positieve richting omhoog. Wel is er nog wat weerstand in het veld, maar als dat wegvalt, ziet het er goed voor ze uit. Dat is in ieder geval wel het meest waarschijnlijke scenario." Volgens Bakker wil je als belegger Alphabet voorlopig dan ook zeker in je portfolio houden.

Het feit dat Alphabet Apple van de troon stootte, zegt volgens hem echter weinig over de toekomst. "Dat is natuurlijk een titel en beleggers moeten het daar wel mee eens zijn. Dat zie je vervolgens terug in de koerstrend. Wordt het positief ontvangen, dan kan Alphabet best een tijd op de eerste plaats blijven."

Apple is waarde-aandeel
Over Apple is Bakker dan ook minder positief. "Apple heeft een tegenovergestelde trend. Het kan nog wel iets aantrekken, maar de dalende trend blijft voorlopig."

Apple's kwartaalcijfers werden afgelopen dinsdag al bekend gemaakt. Hieruit bleek dat Apple in het eerste kwartaal van 2016 een omzet tussen de 50 en 53 miljard dollar behaalde. Apple's boekjaar loopt van september tot september, waardoor het eerste kwartaal van 2016 van oktober tot december liep.

Problemen bij Apple

Sinds het einde van 2014 is Apple 12 procent in beurswaarde gedaald, waar het gebrek aan nieuwe innoverende producten een grote oorzaak van is. De negen jaar oude iPhone brengt nog altijd ongeveer twee derde van Apple's inkomsten binnen. 

Google kwam daarentegen met diverse nieuwe producten als video- en mobiele diensten. De bundel van alle Google-services, zoals Gmail, Drive en Docs, brengt het meeste geld binnen bij Alphabet. Daarnaast heeft Google indruk gemaakt op investeerders met de oprichting van Alphabet, waardoor het bedrijf meer gestructureerd werd. Deze ontwikkelingen hebben een stijging van 43 procent in beurswaarde sinds eind 2014 opgebracht.

Als Alphabet inderdaad het meest waardevolle bedrijf ter wereld wordt, is het daarmee het twaalfde bedrijf ooit dat op die plaats terecht komt.